Τρίτη 19 Μαΐου 2015

O Richard Stallman έρχεται στην Κρήτη

Tο Πανεπιστήμιο Κρήτης  σε συνεργασία με τη μη κερδοσκοπική Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ, www.eellak.gr) ανακοινώνει τη διοργάνωση εκδήλωσης την Παρασκευή 22 Μαΐου 2015, και ώρα 16.00, στην αίθουσα πολυμέσων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, Λ. Σοφοκλή Βενιζέλου, Ηράκλειο Κρήτης με τίτλο:



«Ελεύθερο Λογισμικό και μια ελεύθερη ψηφιακή Κοινωνία»
με κεντρικό ομιλητή τον
Dr. Richard M. Stallman



Η εκδήλωση θα αποτελέσει αφορμή και ευκαιρία για προβληματισμό, ανταλλαγή απόψεων αλλά και ανάδειξη της αξίας και σημασίας της ελευθερίας και των δικαιωμάτων στον ψηφιακό κόσμο. Θα υπογραμμιστεί  η συμβολή της ενσωμάτωσης ελεύθερου λογισμικού σε ποικίλους τομείς της καθημερινότητας ως και ο ρόλος του στην προώθηση της γνώσης και της καινοτομίας. Η εκδήλωση θα είναι ανοικτή στο ευρύ κοινό. Απευθύνεται σε απλούς πολίτες, σε κοινότητες προγραμματιστών, σε ακαδημαϊκούς, ερευνητικούς, δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.



Ο Dr Richard Stallman είναι επιφανής και διεθνούς φήμης επιστήμονας και προγραμματιστής, ιδρυτής του κινήματος ελεύθερου λογισμικού, του λειτουργικού συστήματος GNU. Δημιούργησε το Ίδρυμα Ελεύθερου Λογισμικού και την Ένωση για την Ελευθερία του Προγραμματισμού. Εξέδωσε το GNU manifesto που περιλαμβάνει τις βασικές ελευθερίες που πρέπει να απολαμβάνουν οι χρήστες λογισμικού, όπου και έγινε για πρώτη φορά αναφορά στην έννοια του copyleft σε αντιδιαστολή της έννοιας του copyright. Ο Richard Stallman, ακτιβιστής του ελεύθερου λογισμικού,  χαρακτηριζόμενος από πολλούς ως «θρύλος» στην παγκόσμια κοινότητα λογισμικού, έχει συνεισφέρει στην τεχνολογική ανάπτυξη του διαδικτύου και στη δημιουργία κοινοτήτων ελεύθερου λογισμικού. Αγωνίζεται για την ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο, στη γνώση και την πληροφορία, με γνώμονα το σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.



Το πρόγραμμα της εκδήλωσης μπορείτε να το βρείτε εδώ.
Περισσότερες πληροφορίες: http://www.ucnet.uoc.gr/rms.



  1. Για την καλύτερη οργάνωση του χώρου παρακαλείστε να δηλώσετε συμμετοχή εδώ.




--
Για την ΕΕΛ/ΛΑΚ

H μη-κερδοσκοπική Εταιρεία ΕΛ/ΛΑΚ ιδρύθηκε το 2008, σήμερα αποτελείται από 29 Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα και κοινωφελείς φορείς. Η ΕΕΛ/ΛΑΚ έχει ως κύριο στόχο να συμβάλλει στην ανοιχτότητα και ειδικότερα στην προώθηση και ανάπτυξη των Ανοιχτών Προτύπων, του Ελεύθερου Λογισμικού, του Ανοιχτού Περιεχομένου, των Ανοιχτών Δεδομένων και των Τεχνολογιών Ανοιχτής Αρχιτεκτονικής στο χώρο της εκπαίδευσης, του δημόσιου τομέα και τωνεπιχειρήσεων στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα φιλοδοξεί να αποτελέσει κέντρο γνώσης και πλατφόρμα διαλόγου για τις ανοιχτές τεχνολογίες. Ανάμεσα στους φορείς που συμμετέχουν στην ΕΕΛ/ΛΑΚ είναι τα πιο πολλά ελληνικά Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα, ενώ για την υλοποίηση των δράσεων της η ΕΕΛ/ΛΑΚ βασίζεται στην συνεργασία και ενεργή συμμετοχή των μελών της και της ελληνικής κοινότητας χρηστών και δημιουργών Ελεύθερου Λογισμικού, Ανοιχτού Περιεχομένου και Τεχνολογιών Ανοιχτής Αρχιτεκτονικής. Η ΕΕΛ/ΛΑΚ εκπροσωπεί τα Creative Commons (http://wiki.creativecommons.org/Greece) και είναι ιδρυτικό μέλος του COMMUNIA (http://www.communia-association.org/), είναι ο ελληνικό κόμβος για το Open Data Institute (http://opendatainstitute.org/), είναι μέλος του Open Budget Initiative (http://internationalbudget.org/what-we-do/major-ibp-initiatives/open-budget-initiative/).