Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015

Σώστε την μεταρρύθμιση των πνευματικών δικαιωμάτων!

Η Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ), στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της αναφορικά με το Ανοιχτό Περιεχόμενο και ως εκπρόσωπος των Creative Commons (http://wiki.creativecommons.org/Greece) στην Ελλάδα παρουσιάζει το  http://copywrongs.eu και καλεί όλους να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία για την τροποποίηση των πνευματικών δικαιωμάτων.
Το http://copywrongs.eu/ δημιουργήθηκε με στόχο την πληροφόρηση και την κινητοποίηση όλων μας, σχετικά με την ψηφοφορία για την εφαρμογή των τροποποιήσεων της Οδηγίας της ΚτΠ (InfoSoc directive) στην Επιτροπή Νομικών Θεμάτων (JURI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που πρόκειται να τεθεί στις 16 Ιουνίου.
Μερικές από τις σημαντικές προτάσεις και τροπολογίες της μεταρρύθμισης που χρειάζονται την στήριξη όλων μας είναι:
  • Η προστασία του Κοινού Κτήματος (public domain)  Τα παλιά έργα τέχνης των οποίων τα πνευματικά δικαιώματα έχουν λήξει ανήκουν σε όλους μας (είναι αυτό που λέμε Κοινό Κτήμα). Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι ισχυρίζονται ότι η ψηφιοποίηση τους, χορηγεί νέα πνευματικά δικαιώματα. Η πρόταση προς την ΕΕ είναι: Η ψηφιοποίηση των έργων που ανήκουν στο Κοινό Κτήμα δεν πρέπει να χορηγεί νέα προστασία πνευματικών δικαιωμάτων.
  • Η εξαίρεση από τα πνευματικά δικαιώματα των ψηφιακών βιβλίων για εκπαιδευτική χρήση  Τα σχολεία μπορούν συχνά να χρησιμοποιούν ελεύθερα τα τυπωμένα βιβλία για την διδασκαλία από αυτά -αλλά αν μπει το ίδιο περιεχόμενο στο σχολικό intranet ως πχ. σε ένα αρχείο PDF αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί μη-τήρηση πνευματικών δικαιωμάτων.
  • Να μειωθεί στα 50 χρόνια (από 70) η διάρκεια των πνευματικών δικαιωμάτων στο διεθνές πρότυπο που είναι ζωή δημιουργού
  • Την κατάργηση του geoblocking  Κατάργηση όλων των συμβάσεων που απαιτούν από τις υπηρεσίες βίντεο να χρησιμοποιούν geoblocking, καθώς αυτού του είδους το μπλοκάρισμα είναι μια μορφή διακρίσεων στους χρήστες.
  • Νομιμοποίηση της κοινής χρήσης αρχείων για προσωπική χρήση Οι έφηβοι που ανταλλάσσουν μουσική σε απευθείας σύνδεση (online) θεωρείται ότι παρανομούν από την ισχύουσα νομοθεσία. Αλλά συχνά, ένα κοινόχρηστο αρχείο δεν είναι μια χαμένη πώληση, αλλά μια δωρεάν διαφήμιση. Να αναγνωριστεί το δικαίωμα να μοιραζόμαστε για μη εμπορικούς σκοπούς.
  • Ενεργοποίηση ψηφιακών βιβλιοθηκών Να επιτραπεί ο e-δανεισμός από τις βιβλιοθήκες. Μέχρι τώρα οι βιβλιοθήκες πληρώνουν τους δημιουργούς σε αντάλλαγμα για το δικαίωμα να δανείζουν τα φυσικά αντίγραφα των βιβλίων. Αλλά το δικαίωμα αυτό δεν παρέχεται για το διαδίκτυο.
  • Διαβάστε την πλήρη λίστα των τροπολογιών και των προτάσεων  και την ανάλυση στο https://juliareda.eu/reda-report-explained-greek/
  • Επισκεφθείτε λοιπόν το http://copywrongs.eu/el/ και ψηφίστε 3 από τις τροπολογίες που σας ενδιαφέρουν και ειδοποιήστε τους ευρωβουλευτές για τους στόχους σας.
  • Διαδώστε το http://copywrongs.eu/el/

Για την ΕΕΛ/ΛΑΚ:
H μη-κερδοσκοπική Εταιρεία ΕΛ/ΛΑΚ ιδρύθηκε το 2008, σήμερα αποτελείται από 29 Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα και κοινωφελείς φορείς. Η ΕΕΛ/ΛΑΚ έχει ως κύριο στόχο να συμβάλλει στην ανοιχτότητα και ειδικότερα στην προώθηση και ανάπτυξη των Ανοιχτών Προτύπων, του Ελεύθερου Λογισμικού, του Ανοιχτού Περιεχομένου, των Ανοιχτών Δεδομένων και των Τεχνολογιών Ανοιχτής Αρχιτεκτονικής στο χώρο της εκπαίδευσης, του δημόσιου τομέα και τωνεπιχειρήσεων στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα φιλοδοξεί να αποτελέσει κέντρο γνώσης και πλατφόρμα διαλόγου για τις ανοιχτές τεχνολογίες. Ανάμεσα στους φορείς που συμμετέχουν στην ΕΕΛ/ΛΑΚ είναι τα πιο πολλά ελληνικά Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα, ενώ για την υλοποίηση των δράσεων της η ΕΕΛ/ΛΑΚ βασίζεται στην συνεργασία και ενεργή συμμετοχή των μελών της και της ελληνικής κοινότητας χρηστών και δημιουργών Ελεύθερου Λογισμικού, Ανοιχτού Περιεχομένου και Τεχνολογιών Ανοιχτής Αρχιτεκτονικής. Η ΕΕΛ/ΛΑΚ εκπροσωπεί τα Creative Commons(http://wiki.creativecommons.org/Greece) και είναι ιδρυτικό μέλος του COMMUNIA(http://www.communia-association.org/), είναι ο ελληνικό κόμβος για το Open Data Institute(http://opendatainstitute.org/), είναι μέλος του Open Budget Initiative(http://internationalbudget.org/what-we-do/major-ibp-initiatives/open-budget-initiative/).