Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

Απολογισμός Ubuntu Installfest 10/07

Την Παρασκευή 10 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση Ubuntu Install Fest στον Κόμβο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων, Innovathens (www.innovathens.gr). To Ubuntu Install Fest διοργανώθηκε από την τοπική κοινότητα Ubuntu-gr (ubuntu-gr.org) σε συνεργασία με την μη κερδοσκοπική Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ, www.eellak.gr) και τον Κόμβο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων – INNOVATHENS.


Στόχος της εκδήλωσης  ήταν η ενημέρωση του κοινού για τη διανομή Ubuntu του ελεύθερου λογισμικού GNU/Linux και για όσους ενδιαφέρονταν να την εγκαταστήσουν στον υπολογιστή τους. Η συμμετοχή και το ενδιαφέρον του κόσμου ήταν μεγάλο. Η εκδήλωση ξεκίνησε με μια ολιγόλεπτη παρουσίαση από τον Πρόεδρο του ΔΣ της ΕΕΛ/ΛΑΚ καθηγητή κ. Διομήδη Σπινέλλη και μέλη από την κοινότητα του Ubuntu-gr.


Οι ερωτήσεις στο τέλος των παρουσιάσεων αφορούσαν θέματα προστασίας του λειτουργικού από ιούς, δυνατότητας αναβάθμισης σε νεώτερες εκδόσεις, υποστηριζόμενων εφαρμογών καθώς και τις δυνατότητες παρεχόμενης υποστήριξης από την ελληνική κοινότητα.


Στη συνέχεια ακολούθησε το κύριο τμήμα της εκδήλωσης. Σε τραπέζια που είχαν τοποθετηθεί στο χώρο, οι συμμετέχοντες συνέδεσαν τους υπολογιστές τους και οι εθελοντές της κοινότητας Ubuntu τους καθοδηγούσαν στην εγκατάσταση, την αναβάθμιση ή/και τη διαμόρφωση του λογισμικού.


Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης έγινε εγκατάσταση και ρύθμιση του Ubuntu Linux σε πάνω από 35 φορητούς υπολογιστές που είχε φέρει το κοινό. Πολλοί συμμετέχοντες βοηθούσαν ο ένας τον άλλο, αποδεικνύοντας και προωθώντας το πνεύμα συνεργασίας και αλληλοβοήθειας που κυριαρχεί στις κοινότητες ανοικτού λογισμικού.


Στο πλαίσιο αυτό η ΕΕΛ/ΛΑΚ σε συνεργασία με τα μέλη της και τις κοινότητες ανοιχτών τεχνολογιών ενδιαφέρεται να συμβάλλει στη συνδιοργάνωση εργαστηρίων εγκατάστασης και χρήσης οποιοδήποτε ανοιχτού λογισμικού για το οποίο υπάρχει ικανός αριθμός ενδιαφερομένων χρηστών. Περισσότερες πληροφορίες για το ανοιχτό κάλεσμα υπάρχουν διαθέσιμες στο σχετικό άρθρο που έχει αναρτηθεί στο www.ellak.gr



Για την ΕΕΛ/ΛΑΚ
H μη-κερδοσκοπική Εταιρεία ΕΛ/ΛΑΚ ιδρύθηκε το 2008, σήμερα αποτελείται από 29 Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα και κοινωφελείς φορείς. Η ΕΕΛ/ΛΑΚ έχει ως κύριο στόχο να συμβάλλει στην ανοιχτότητα και ειδικότερα στην προώθηση και ανάπτυξη των Ανοιχτών Προτύπων, του Ελεύθερου Λογισμικού, του Ανοιχτού Περιεχομένου, των Ανοιχτών Δεδομένων και των Τεχνολογιών Ανοιχτής Αρχιτεκτονικής στο χώρο της εκπαίδευσης, του δημόσιου τομέα και των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα φιλοδοξεί να αποτελέσει κέντρο γνώσης και πλατφόρμα διαλόγου για τιςανοιχτές τεχνολογίες. Ανάμεσα στους φορείς που συμμετέχουν στην ΕΕΛ/ΛΑΚ είναι τα πιο πολλά ελληνικά Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα, ενώ για την υλοποίηση των δράσεων της η ΕΕΛ/ΛΑΚ βασίζεται στην συνεργασία και ενεργή συμμετοχή των μελών της και της ελληνικής κοινότητας χρηστών και δημιουργών Ελεύθερου Λογισμικού, Ανοιχτού Περιεχομένου και Τεχνολογιών Ανοιχτής Αρχιτεκτονικής. Η ΕΕΛ/ΛΑΚ εκπροσωπεί τα Creative Commons (wiki.creativecommons.org/Greece) και είναι ιδρυτικό μέλος του COMMUNIA (www.communia-association.org), είναι ο ελληνικό κόμβος για το Open Data Institute (opendatainstitute.org), είναι μέλος του Open Budget Initiative (internationalbudget.org/what-we-do/major-ibp-initiatives/open-budget-initiative).



Λίγα λόγια για την κοινότητα Ubuntu-gr
Η κοινότητα του Ubuntu-gr ιδρύθηκε το 2004 και αποτελεί μια από τις πιο ενεργές κοινότητες ΕΛΛΑΚ στην Ελλάδα. Ξεκίνησε από μια λίστα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και έκτοτε επεκτάθηκε έχοντας δημιουργήσει δικό της φόρουμ, συμμετέχοντας σε κοινωνικά δίκτυα, διοργανώνοντας εκδηλώσεις-συναντήσεις και φτάνοντας σήμερα να αριθμεί περί τα 15.000 μέλη.