Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

Ps value talks: Ψηφιακή Αειφορία / Νέες Προοπτικές για Μουσεία και Πολιτιστικούς Οργανισμούς, Απολογιστικό

«Μια καταιγίδα ιδεών και ενημέρωσης για την εφαρμογή της τεχνολογίας στα μουσεία και τους πολιτιστικούς οργανισμούς» ήταν ο χαρακτηρισμός άρθρου της Καθημερινής για τη διημερίδα PS Value Talks: Ψηφιακή Αειφορία / Νέες προοπτικές για Μουσεία και Πολιτιστικούς Οργανισμούς που διοργάνωσε η PostScriptum σε συνεργασία με την Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού/ Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ) και τον Κόμβο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων, INNOVATHENS.


Η διημερίδα πραγματοποιήθηκε στο INNOVATHENS στις 22 και 23 Μαΐου και μεταδόθηκε μέσω live streaming στο psvaluetalks.gr, στο Facebook της PostScriptum, στο mycontent.ellak.gr αλλά και στον ιστότοπο του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης. Πάνω από 200 άτομα ήταν οι παρευρισκόμενοι τις δύο ημέρες και συνολικά 1.754 θεατές παρακολούθησαν μέσω της πλατφόρμας live streaming. Τα σχόλια και οι αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα επισφράγισαν την επιτυχία της εκδήλωσης και άνοιξαν διαδικτυακό διάλογο επί του θέματος.


Το στίγμα των ευρωπαϊκών πολιτιστικών οργανισμών δόθηκε από καταξιωμένα στελέχη φορέων και ιδρυμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της χώρας μας, με ρηξικέλευθες για τα ελληνικά δεδομένα ιδέες για τη ψηφιακή διαχείριση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς. Στη συζήτηση συμμετείχαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον εκπρόσωποι των ελληνικών πολιτιστικών οργανισμών που έδωσαν το παρών στη διημερίδα και που ήδη εργάζονται προς την κατεύθυνση της ανοιχτότητας, της καινοτομίας και των συνεργειών στον πολιτιστικό τομέα. Τη συζήτηση με τους βασικούς ομιλητές συντόνισαν Έλληνες πανεπιστημιακοί και διακεκριμένοι στελέχη ελληνικών πολιτιστικών οργανισμών, καλλιεργώντας το έδαφος για τη δημιουργία ουσιαστικού διαλόγου πάνω στις έξι (6) θεματικές της διημερίδας.
Το ευρύτερο πλαίσιο της συζήτησης τέθηκε ήδη από την πρώτη ημέρα με τους Χαιρετισμούς του Αναπληρωτή Υπουργού Πολιτισμού κ. Νίκου Ξυδάκη, ο οποίος μίλησε για την ανάγκη κατάρτισης εθνικής στρατηγικής και τάχθηκε υπέρ της εξωστρέφειας των πολιτιστικών οργανισμών αλλά και του Δημάρχου Αθηναίων κ. Γιώργου Καμίνη, ο οποίος τόνισε επανειλημμένως τη σημασία της καινοτομίας, των συνεργειών και των παραγωγικών συνεργασιών ως μοχλών βιώσιμης ανάπτυξης για τους σύγχρονους πολιτιστικούς οργανισμούς στην Ελλάδα της κρίσης.


Συνοψίζοντας, ο βασικός στόχος τη διημερίδας, που δεν ήταν άλλος από τη δημιουργία ουσιαστικού διαλόγου, επετεύχθη δίνοντας την ευκαιρία να ακουστούν απόψεις που αντικατοπτρίζουν τις νέες τάσεις και προοπτικές των Μουσείων και των πολιτιστικών οργανισμών στην Ελλάδα και την Ευρώπη.








--
Για την ΕΕΛ/ΛΑΚ
H μη-κερδοσκοπική Εταιρεία ΕΛ/ΛΑΚ ιδρύθηκε το 2008, σήμερα αποτελείται από 29 Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα και κοινωφελείς φορείς. Η ΕΕΛ/ΛΑΚ έχει ως κύριο στόχο να συμβάλλει στην ανοιχτότητα και ειδικότερα στην προώθηση και ανάπτυξη των Ανοιχτών Προτύπων, του Ελεύθερου Λογισμικού, του Ανοιχτού Περιεχομένου, των Ανοιχτών Δεδομένων και των Τεχνολογιών Ανοιχτής Αρχιτεκτονικής στο χώρο της εκπαίδευσης, του δημόσιου τομέα και τωνεπιχειρήσεων στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα φιλοδοξεί να αποτελέσει κέντρο γνώσης και πλατφόρμα διαλόγου για τις ανοιχτές τεχνολογίες. Ανάμεσα στους φορείς που συμμετέχουν στην ΕΕΛ/ΛΑΚ είναι τα πιο πολλά ελληνικά Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα, ενώ για την υλοποίηση των δράσεων της η ΕΕΛ/ΛΑΚ βασίζεται στην συνεργασία και ενεργή συμμετοχή των μελών της και της ελληνικής κοινότητας χρηστών και δημιουργών Ελεύθερου Λογισμικού, Ανοιχτού Περιεχομένου και Τεχνολογιών Ανοιχτής Αρχιτεκτονικής. Η ΕΕΛ/ΛΑΚ εκπροσωπεί τα Creative Commons (http://wiki.creativecommons.org/Greece) και είναι ιδρυτικό μέλος του COMMUNIA (http://www.communia-association.org/), είναι ο ελληνικό κόμβος για το Open Data Institute (http://opendatainstitute.org/), είναι μέλος του Open Budget Initiative (http://internationalbudget.org/what-we-do/major-ibp-initiatives/open-budget-initiative/).