Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

Ανοιχτό λογισμικό & δεδομένα σε επιχειρήσεις (best practices)

H Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ, www.eellak.gr) σε συνεργασία με τo Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (EKT, www.ekt.gr) διοργανώνουν ημερίδα την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου και ώρα 10πμ στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Αίθουσα Σεμιναρίων) με θέμα: «Ανοιχτό λογισμικό & δεδομένα σε επιχειρήσεις (best practices)».

Στόχος της ημερίδας είναι η ανάδειξη καλών πρακτικών χρήσης ανοιχτού λογισμικού και δεδομένων σε επιχειρήσεις.

Στον επιχειρηματικό κόσμο είναι πια προφανές ότι οι εφαρμογές ανοικτού λογισμικού και η χρήση ανοιχτών δεδομένων έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της λειτουργίας τους. Σύμφωνα με μια πρόσφατη διεθνής έρευνα το 78% των επιχειρήσεων χρησιμοποιεί και βασίζεται σε κάποιο έργο ανοικτού λογισμικού.

Στην ημερίδα θα συμμετέχουν εκπρόσωποι εταιρειών οι οποίοι θα παρουσιάσουν με συγκεκριμένα παραδείγματα από τη δική τους εμπειρία χρήσης λύσεων Ανοιχτού Λογισμικού, τα τεχνικά και οικονομικά οφέλη που μπορούν να έχουν οι εταιρείες από τη χρήση του. Θα παρουσιαστούν συγκεκριμένα case studies και θα προταθούν λύσεις ΕΛ/ΛΑΚ, τόσο ως προς το γενικό λογισμικό που απαιτείται σε κάθε εταιρεία, όσο και ως προς το εξειδικευμένο λογισμικό που απαιτείται για τον σχεδιασμό και ανάπτυξη έργων λογισμικού (software) και υλικού (hardware).

Η ημερίδα απευθύνεται κυρίως σε εταιρείες που ενδιαφέρονται να ενημερωθούν για την υιοθέτηση και χρήση Ανοιχτού Λογισμικού και Ανοιχτών Δεδομένων και τα οφέλη αυτών.
Δείτε εδώ το πρόγραμμα της ημερίδας.

Για την ΕΕΛ/ΛΑΚ
H μη-κερδοσκοπική Εταιρεία ΕΛ/ΛΑΚ ιδρύθηκε το 2008, σήμερα αποτελείται από 29 Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα και κοινωφελείς φορείς. Η ΕΕΛ/ΛΑΚ έχει ως κύριο στόχο να συμβάλλει στην ανοιχτότητα και ειδικότερα στην προώθηση και ανάπτυξη των Ανοιχτών Προτύπων, του Ελεύθερου Λογισμικού, του Ανοιχτού Περιεχομένου, των Ανοιχτών Δεδομένων και των Τεχνολογιών Ανοιχτής Αρχιτεκτονικής στο χώρο της εκπαίδευσης, του δημόσιου τομέα και των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα φιλοδοξεί να αποτελέσει κέντρο γνώσης και πλατφόρμα διαλόγου για τιςανοιχτές τεχνολογίες. Ανάμεσα στους φορείς που συμμετέχουν στην ΕΕΛ/ΛΑΚ είναι τα πιο πολλά ελληνικά Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα, ενώ για την υλοποίηση των δράσεων της η ΕΕΛ/ΛΑΚ βασίζεται στην συνεργασία και ενεργή συμμετοχή των μελών της και της ελληνικής κοινότητας χρηστών και δημιουργών Ελεύθερου Λογισμικού, Ανοιχτού Περιεχομένου και Τεχνολογιών Ανοιχτής Αρχιτεκτονικής. Η ΕΕΛ/ΛΑΚ εκπροσωπεί τα Creative Commons (wiki.creativecommons.org/Greece) και είναι ιδρυτικό μέλος του COMMUNIA (www.communia-association.org), είναι ο ελληνικό κόμβος για το Open Data Institute (opendatainstitute.org), είναι μέλος του Open Budget Initiative (internationalbudget.org/what-we-do/major-ibp-initiatives/open-budget-initiative).



3η Ημερίδα για τις Μονάδες Αριστείας ΕΛ/ΛΑΚ

Iνστιτούτο Πληροφοριακών Συστημάτων / Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά»
Αθηνά, 10 Σεπτεμβρίου 2015
INNOVATHENS, «Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων,
Κτίριο Αεροφυλάκιο 2, Πειραιώς 100, Γκάζι, 11854 Αθήνα


Το ΙΠΣΥ/ΕΚ «Αθηνά» σας προσκαλεί στην τρίτη ημερίδα του με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης των τριών σειρών εκπαίδευσης που οργάνωσε στο πλαίσιο του έργου Μονάδες Αριστείας ΕΛ/ΛΑΚ (http://ma.ellak.gr).
Στην ημερίδα θα παρουσιαστούν τα πεπραγμένα της μονάδας αριστείας ΙΠΣΥ/ΕΚ «Αθηνά» στη συνολική διάρκεια του έργου, τόσο όσον αφορά στις εκπαιδευτικές δράσεις της μονάδας όσο και στο συντονιστικό της ρόλο για την ανάπτυξη και εξελληνισμό ανοιχτού λογισμικού και υπηρεσιών από τους εκπαιδευόμενούς της.
Αναφορικά με τις εκπαιδευτικές δράσεις της μονάδας αριστείας θα γίνει ανασκόπηση των εκπαιδευτικών στόχων και αποτελεσμάτων των θεωρητικών σεμιναρίων και των σχολείων ανοιχτού κώδικα που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των τριών εκπαιδευτικών σειρών στις θεματικές περιοχές: «Συστήματα Γεωγραφικών Πληροφοριών», «Αγροτική Ανάπτυξη - Περιβάλλον» και «Μεταφορές - Ναυτιλία».
Σε σχέση με το σκέλος των συνεισφορών λογισμικού θα παρουσιαστούν τα ευρωπαϊκά έργα “OpenDataMonitor” (http://project.opendatamonitor.eu/) και “PublicaMundi” (http://publicamundi.eu/) στα οποίο οι συνεισφορές των εκπαιδευόμενων του ΙΠΣΥ/ΕΚ «Αθηνά» ήταν οι σημαντικότερες. Το OpenDataMonitor , έχει ως στόχο τη σχεδίαση και ανάπτυξη μιας πλατφόρμας λογισμικού για τη συλλογή, επεξεργασία και παρουσίαση μεταδεδομένων από καταλόγους ανοικτών δεδομένων, με απώτερο σκοπό τη δυνατότητα παρακολούθησης και ανάλυσης της διαθεσιμότητας ανοικτών δεδομένων σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και σε διάφορους τομείς. Στα πλαίσια της παρουσίασης θα παρουσιαστεί η πλατφόρμα του έργου και θα επιδειχθούν οι σημαντικότερες λειτουργίες και οι προσφερόμενες προγραμματιστικές διεπαφές.
Το PublicaMundi από τη μεριά του αποσκοπεί στο να κάνει ευκολότερη τη δημοσίευση, αναζήτηση και αξιοποίηση ανοικτών γεωχωρικών δεδομένων. Στο πλαίσιο αυτής της παρουσίασης θα επιδειχθεί η ανεπτυγμένη λειτουργικότητα αλλά και οι προγραμματιστικές διεπαφές και οι ανοιχτές υπηρεσίες που διατίθενται στους προγραμματιστές για περεταίρω αξιοποίηση. Τέλος θα ακολουθήσει εκπαίδευση εκπροσώπων φορέων της ευρύτερης Δημόσιας Διοίκησης στον τρόπο με τον οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθούν οι προαναφερθείσες τεχνολογίες για τη δημοσίευση και ελεύθερη διάθεση των συνόλων γεωχωρικής πληροφορίας που διαθέτουν.
Η ημερίδα θα λάβει χώρα στις 10 Σεπτεμβρίου 2015 και ώρα 10:00 στον πολυχώρο INNOVATHENS Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.
Είναι επιθυμητό να φέρετε μαζί σας και τον φορητό υπολογιστή σας.


Ανακοίνωση Διοργάνωσης Σεμιναρίου: Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες - Ανοιχτό Λογισμικό στη Δημόσια Διοίκηση και Τοπική Αυτοδιοίκηση (Σεπτέμβριος 2015 -ONLINE)

Θέμα: Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες - Ανοιχτό Λογισμικό στη Δημόσια Διοίκηση και Τοπική Αυτοδιοίκηση (Σεπτέμβριος 2015 -ONLINE)
[Hμερομηνία ανακοίνωσης: Χίος, 31 Αυγούστου 2015, url https://goo.gl/DpIWOy]

1. Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στα πλαίσια του έργου Μονάδες Αριστείας Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα (ΕΛ/ΛΑΚ)1, διοργανώνει κύκλο στο Σεμινάριο Επιμόρφωσης με θέμα «Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες - Ανοιχτό Λογισμικό στη Δημόσια Διοίκηση και Τοπική Αυτοδιοίκηση». Το σεμινάριο περιλαμβάνει έξι (6) διαλέξεις που θα πραγματοποιηθούν διαδικτυακά και οι συμμετέχοντες θα τις παρακολουθήσουν ONLINE (από τον υπολογιστή τους, μέσω ειδικής εφαρμογής τηλε-διασκέψεων που ενεργοπείται μέσω ενός οποιουδήποτε browser).

2. Η ημερομηνία έναρξης του Σεμιναρίου είναι η Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015 (ωρα 18:00) και η ημερομηνία ολοκλήρωσής του, το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015 (το πλήρες Πρόγραμμα του σεμιναρίου παρατίθεται στο τέλος της Ανακοίνωσης).

3. Το σεμινάριο απευθύνεται σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, και σε αποφοίτους, Πολυτεχνικών τμημάτων, Τμημάτων Πληροφορικής, και Τμημάτων με αντικείμενο το μάνατζμεντ και τη Δημόσια Διοίκηση, ελληνικών και ξένων Πανεπιστημίων, οι οποίοι επιθυμούν να αποκτήσουν μια πρώτη πρακτική εμπειρία των ιδιαίτερων αναγκών που παρουσιάζει σήμερα η αποτελεσματική Δημόσια Διοίκηση και Τοπική Αυτοδιοίκηση με τη χρήση ΤΠΕ (Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών), και να κατανοήσουν τη λογική ανάπτυξης εφαρμογών Πληροφορικής στη Δημόσια Διοίκηση και Τοπική Αυτοδιοίκηση – ιδιαίτερα των εφαρμογών που αποτυπώνουν επιχειρησιακές διαδιακασίες και πλευρές διαχείρησης και αξιοποίσης της ηλεκτρονικής ταυτότητας σε αυτούς τους τομείς. Πιο ειδικά, σκοπός του σεμιναρίου είναι: α) η εξοικείωση των συμμετεχόντων με τις απαιτήσεις της Δημόσιας Δοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε τεχνολογική καινοτομία του τομέα ΤΠΕ, και με τις απαραίτητες έννοιες των ανοικτών προτύπων στα Πληροφοριακά Συστήματα και την Ηλετκρονική Ταυότητα και, β) η απόκτηση τεχνογνωσίας που θα επιτρέπει την καλύτερη αξιολόγηση των δυνατοτήτων που παρέχει το Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα στην ανάπτυξη εφαρμογών στη Δημόσια Διοίκηση και Τοπική Αυτοδιοίκηση.

4. Το σεμινάριο έχει, κατά συνέπεια, σχεδιαστεί ειδικά για να μεταφέρει σε αυτούς που θα το παρακολουθήσουν συνδυασμένες γνώσεις διαχείρισης των διαδικασιών και λειτουργιών στην Δημόσια Διοίκηση και Τοπική Αυτοδιοίκηση, και τεχνολογικές γνώσεις στα Συστήματα Πληροφορικής που χρησιμοποιούνται στο χώρο. Θα δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση σε πλευρές της καινοτομίας σε αυτούς τους τομείς που θεωρούμε σημαντικούς και ειδικώς στη χρήση της ηλεκτρονικής ταυτότητας στη Δημόσια Διοίκηση και Τοπική Αυτοδιοίκηση2, του οποίου θα παρουσιάσουμε όλες τις διαστάσεις, οργανωσιακές, τεχνολογικές, οικονομικές.

5. Προσόντα που θεωρούνται απαραίτητα για τη συμμετοχή στο Σεμινάριο είναι: α) Η εξοικείωση με βασικές αρχές Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), β) η γνώση της Αγγλικής γλώσσας (fluent level).

6. Ο αριθμός των θέσεων των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος. Η υποβολή των αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους θα γίνεται ηλεκτρονικά, μέσω του συνδέσμου:
Προθεσμία: Έως την Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2015 και ώρα 16:00. Tα αποτελέσματα της επιλογής θα ανακοινωθούν την ίδια ημέρα.
Η αίτηση συμμετοχής θα πρέπει να περιλαμβάνει οπωσδήποτε:
  1. Ονοματεπώνυμο και Στοιχεία Επικοινωνίας του ενδιαφερομένου (τηλέφωνο και e-mail)
  2. Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα (μέχρι 250 λέξεις).
7. Οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο δεν επιβαρύνονται οικονομικά. Το Σεμινάριο θα διεξαχθεί στα ελληνικά. Στο τέλος του Σεμιναρίου θα πραγματοποιηθεί online εξεταστική διαδικασία και στους συμμετέχοντες θα δοθεί Βεβαίωση Παρακολούθησης και μια (1) Μονάδα ECTS3.


Σχετικές ιστοσελίδες:




1 Το έργο Μονάδες Αριστείας ΕΛ/ΛΑΚ υλοποιείται στο πλαίσιο του έργου «Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες για την Ανάπτυξη και Διάδοση του Ανοιχτού Λογισμικού» του Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση». Το έργο συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ.


4 https://www.eid-stork2.eu/

5 https://joinup.ec.europa.eu/node/137745