Παρασκευή 15 Απριλίου 2016

Σεμινάριο: Best practises for businesses in the Open Source ecosystem

Η ομάδα εργασίας για την Καινοτομία και την Επιχειρηματικότητα της ΕΕΛ/ΛΑΚ  σε συνεργασία με το δίκτυο Enterprise Europe Network-Hellas, σας καλούν την Τρίτη 19/04/016 στις 18:00 στην Αίθουσα Σεμιναρίων του ΕΙΕ (Bασ. Κωνσταντίνου 48, ισόγειο) σε ένα σεμινάριο με θέμα “Best practises for businesses in the Open Source ecosystem” με εισηγητή τον Mirko Boehm.

Στον επιχειρηματικό κόσμο είναι πια προφανές ότι οι εφαρμογές ανοιχτού λογισμικού έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της λειτουργίας τους. Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο zdnet το 78% των επιχειρήσεων χρησιμοποιεί και βασίζεται σε κάποιο έργο ανοιχτού λογισμικού ενώ όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις πληροφορικής στηρίζονται σε open-source λύσεις για κρίσιμες επιχειρηματικές λειτουργίες. Παρά την αυξανόμενη δημοτικότητα του λογισμικού ανοιχτού κώδικα,  το ΕΛ/ΛΑΚ δεν είναι ένα επιχειρηματικό μοντέλο από μόνο του.
Πόσο δύσκολη είναι η οικοδόμηση μια μεγάλης, κερδοφόρας επιχείρησης ανοιχτού κώδικα; Εκτός από τη πασίγνωστη συνεχιζόμενη επιτυχία της Red Hat - η εταιρεία πλέον αποτιμάται σε 14 δισεκατομμύρια $, υπάρχουν και πολλά παραδείγματα εταιριών ανοικτού κώδικα που δεν κατάφεραν να γίνουν βιώσιμες. Για να γίνει βιώσιμο ένα τέτοιο επιχειρηματικό μοντέλο χρειάζονται και άλλα βήματα σχεδιασμού εκτός από το ίδιο το λογισμικό.
Στόχος του δίωρου σεμιναρίου είναι να παρουσιαστούν οι τρόποι που μπορεί να συνδυαστεί ο ανοιχτός κώδικας με την δημιουργία επιτυχημένων επιχειρηματικών στρατηγικών, αναλύοντας συγχρόνως  θέματα διαχείρισης δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, εμπορικών σημάτων και πατέντων και οικοδόμησης και διατήρησης μιας κοινότητας γύρω από την επιχείρηση.
Αναλυτικά το πρόγραμμα της εκδήλωσης:
  • Παρουσίαση του ΕΕΝ
  • Cooperative and competitive business strategies in Open Source: This session discusses the relation between the free products of communities and the products and services provided by commercial companies.
  • The role of IP rights (copyright, trademarks, patents) in relation to Open Source: The combination of commonly owned Open Source products and commercial activities puts questions of ownership at the center of attention. This session discusses approaches of managing shared and private ownership of products.
  • Governance practises communities apply that businesses need to adhere to: This session aims at helping businesses navigating the interaction with communities and to bridge the cultural gap.
Το σεμινάριο θα διεξαχθεί στα αγγλικά. Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Για να παρακολουθήσετε το σεμινάριο συμπληρώστε την φόρμα εγγραφής



Τετάρτη 13 Απριλίου 2016

Open Source Business Models από το Open Invention Network στην FOSSCOMM

Η FOSSCOMM 2016 ανοίγει τις πύλες της αυτό το Σαββατοκύριακο 16-17 Απριλίου στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Στο πλαίσιο αυτό θα συμμετέχει την Κυριακή 17/04 στις 13:00 το Open Invention Network, με ομιλητή τον Mirko Boehm,  με θέμα “The never-ending quest for the Open Source Business Model.  


Στόχος της ομιλίας είναι να παρουσιαστούν οι τρόποι με τους οποίους οι επιχειρήσεις μπορούν να δημιουργήσουν βιώσιμα επιχειρηματικά μοντέλα βασιζόμενες στον ανοιχτό κώδικα και τις εφαρμογές ΕΛ/ΛΑΚ και συγχρόνως για το πως οι κοινότητες ανοιχτού κώδικα μπορούν να επωφεληθούν τόσο σε πόρους όσο και σε κώδικα από τις συνεισφορές των εταιριών στον ανοιχτό λογισμικό.


Το Open Invention Network (OIN) είναι η μεγαλύτερη κοινότητα μη-επιθετικής πολιτικής πατεντών στην ιστορία, και υποστηρίζει την ελευθερία της δράσης στο Linux ως το κυρίαρχο στοιχείο του λογισμικού ανοιχτού κώδικα. Υποστηρίζεται από εταιρείες όπως η Red Hat, η SUSE, η IBM, η NEC, η Philips, η Google και η Sony. Οι πατέντες που υπάρχουν στο χαρτοφυλάκιο του OIN εξασφαλίζουν ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν αυτές οι πατέντες ενάντια στον ανοιχτό κώδικα και στο Linux. H άδεια ευρεσιτεχνίας OIN και το cross-licensing διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας παρέχεται στα μέλη της κοινότητας του OIN ατελώς, ενώ παρόμοια άδεια παρέχεται και σε όσους οργανισμούς συμφωνήσουν ότι δεν θα διεκδικήσουν δικαιώματα πατεντών. Από την ίδρυση του το 2005, το Open Invention Network μέχρι και σήμερα αριθμεί πάνω από από 1.700 μέλη – από μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες για βασικά έργα ανοιχτού κώδικα μέχρι και νεοφυείς επιχειρήσεις.

Το στρατηγικό χαρτοφυλάκιο διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας του Open Invention Network περιέχει περισσότερες από 1.000 πατέντες ευρεσιτεχνίας και εφαρμογές σε όλο τον κόσμο. Παράλληλα, η ζώνη μη-επιθετικής πολιτικής πατεντών που έχει οριστεί από το OIN Linux Definition έχει εξελιχθεί και περιλαμβάνει περισσότερα από 2.300 πακέτα λογισμικού, διασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο την ελευθερία δράσης σε βασικές λειτουργικότητες για τα παγκόσμια έργα ανοιχτού λογισμικού και τις πλατφόρμες τεχνολογίας όπως το Linux, η Red Hat, η SUSE, το Android, το Open Stack και το Apache.

Μη χάσετε την ομιλία του Mirko Boehm καθώς και των υπόλοιπων ομιλητών της FOSSCOMM (δείτε το πλήρες πρόγραμμα της FOSSCOMM εδώ). Δηλώστε τη συμμετοχή σας σήμερα εδώ.




H Fosscomm οργανώνεται από τις Ελληνικές κοινότητες του Ελεύθερου και Ανοιχτού Λογισμικού σε διαφορετική πόλη κάθε χρόνο, και συμμετέχουν σε αυτή κοινότητες, προγραμματιστές και εταιρείες που ασχολούνται με τις Ανοιχτές Τεχνολογίες. Στη Fosscomm συμμετέχουν κάθε χρόνο περισσότεροι από 500 σύνεδροι. Μέχρι τώρα έχουν διοργανωθεί συνολικά 8 συνέδρια Fosscomm ξεκινώντας από το 2008 σε Αθήνα, Λάρισα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Σέρρες, Αθήνα, Λαμία και Αθήνα αντίστοιχα. Φέτος στις 16 και 17 Απριλίου η  Software Libre Society (Η κοινότητα ελεύθερου λογισμικού του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς) οργανώνουν την FOSSCOMΜ 2016 και καλούν όσους ενδιαφέρονται για τις ανοιχτές τεχνολογίες να παρακολουθήσουν τις πάνω από 45 ομιλίες και εργαστήρια.

Παρασκευή 1 Απριλίου 2016

Εκδήλωση “Ώρα για τις δικές μας μεταρρυθμίσεις”

Την Τρίτη 29 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με θέμα: “Ώρα για τις δικές μας μεταρρυθμίσεις” που διοργανώθηκε από την Openwise, (Ανεξάρτητος Μηχανισμός Αξιολόγησης του OGP) σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότηση και την ΕΕΛ/ΛΑΚ στον Κόμβο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων - INNOVATHENS.

Συμμετείχαν εκπρόσωποι του OGP, κομμάτων, υπουργείων και της Κοινωνίας των Πολιτών. 


Οι εκπρόσωποι του OGP, των κομμάτων, της Δημόσιας Διοίκησης και της Κοινωνίας των Πολιτών συζήτησαν και συμφώνησαν να θέσουν από κοινού τις προτεραιότητες για τις μεταρρυθμίσεις που κρίνονται αναγκαίες να υλοποιηθούν μέσα στο επόμενο διάστημα ώστε να συμπεριληφθούν στο επόμενο Εθνικό Σχέδιο Δράσης του OGP.

Την εκδήλωση άνοιξε ο δημοσιογράφος κ. Ανδριωτάκης, ο οποίος είχε και το συντονισμό της. Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο πρόεδρος της ΕΕΛ/ΛΑΚ, κ. Διομήδης Σπινέλλης παρουσιάζοντας τις προτάσεις της ΕΕΛ/ΛΑΚ για την Ανοιχτή Διακυβέρνηση.

Συγκεκριμένα,  οι προτάσεις της ΕΕΛ/ΛΑΚ αφορούν την ενίσχυση της Διαύγειας και  της Κοινοβουλευτικής Διαφάνειας, την ενίσχυση και εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, την εφαρμογή του νόμου για τα ανοιχτά δεδομένα, την εφαρμογή του Νόμου για τη Ρυθμιστική Διακυβέρνηση και τη λειτουργία του Συστήματος Παρακολούθησης και Ελέγχου του Κυβερνητικού έργου. Επίσης τη λήψη μέτρων για την ενθάρρυνση της υιοθέτησης του ανοιχτού λογισμικού και ανοιχτών τεχνολογιών στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και την ενσωμάτωση της διδασκαλίας των ανοιχτών τεχνολογιών σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης.


Στην συνέχεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της έκθεσης προόδου της εφαρμογής του σχεδίου δράσης του OGP για την περίοδο 2014-2015, παρουσιάστηκε η εμπειρία του OGP από την παγκόσμια κοινωνία των πολιτών, και ο κ. Χριστόφορος Βερναρδάκης, Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Εθνικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας στο OGP παρουσίασε το πλαίσιο του επόμενου Σχεδίου Δράσης για την Ανοιχτή Διακυβέρνηση.

Οι βουλευτές κ. Κωστής Χατζηδάκης από τη ΝΔ, η κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και ο κ. Χάρης Θεοχάρης από ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ, τόνισαν την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις που προωθούν τη διαφάνεια, την ενεργή συμμετοχή και ενημέρωση των πολιτών και την ενίσχυση της ανοιχτής διακυβέρνησης.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκαν 2 παράλληλες διαδραστικές συνεδριάσεις ολιγομελών ομάδων αποτελούμενες από στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης και ενδιαφερόμενους από την Κοινωνία των Πολιτών αναφορικά με την πρόσβαση στην πληροφορία, το Διαμοιρασμό της εξουσίας λήψης αποφάσεων, την Ακεραιότητα και την Λογοδοσία. Η εκδήλωση έκλεισε συνοψίζοντας τα συμπεράσματα των ομάδων εργασίας και με την δέσμευση ότι όλοι οι φορείς θα συνεργαστούν για την Ανοιχτή Διακυβέρνηση!

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ

Η συνεργασία αφορά τη μελέτη πτυχών του εθνικού επιχειρηματικού οικοσυστήματος έρευνας, ανάπτυξης και καινοτομίας, με έμφαση στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις

Με στόχο τη μελέτη πτυχών του εθνικού επιχειρηματικού οικοσυστήματος έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης και καινοτομίας, με έμφαση στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) και του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ). To Mνημόνιο υπέγραψαν στις 23 Μαρτίου 2016 η Διευθύντρια του ΕΚΤ, Δρ Εύη Σαχίνη και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, κ. Γεώργιος Καββαθάς. 

Το ΕΚΤ (www.ekt.gr) και το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ (www.imegsevee.gr) θα συνεργαστούν για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, πληροφοριών και καλών πρακτικών σε θέματα παρακολούθησης του συστήματος έρευνας, τεχνολογίας και καινοτομίας, με έμφαση στις πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν το 99,9% του συνολικού πληθυσμού των επιχειρήσεων της ελληνικής οικονομίας.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο φορέων, θα εξεταστούν θέματα που αφορούν την καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜμΕ), την εξαγωγή στατιστικών στοιχείων και εμπλουτισμένων δεικτών Έρευνας-Ανάπτυξης-Καινοτομίας για το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα, και πώς οι ΜμΕ μπορούν να ενσωματώσουν την καινοτομία στη λειτουργία τους.

Η καλύτερη αποτύπωση του επιχειρηματικού οικοσυστήματος, με άρτιο στατιστικά τρόπο, αναμένεται να βοηθήσει τους φορείς διαμόρφωσης και παραγωγής πολιτικών (policy makers) στον καλύτερο σχεδιασμό πολιτικών και δράσεων, ώστε οι ΜμΕ να μπορούν να προσαρμοστούν στο νέο οικονομικό περιβάλλον και να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη και στην αύξηση των θέσεων εργασίας.  

Με την κατανόηση των προβλημάτων των επιχειρήσεων αλλά και την καλύτερη γνώση του ερευνητικού & επιχειρηματικού περιβάλλοντος στη χώρα, θα προσδιοριστεί πώς μπορούν να διαμορφωθούν ελκυστικές και ευνοϊκές συνθήκες προς όφελος των ίδιων των επιχειρήσεων, μέσα και από τις υπηρεσίες που παρέχει το ΕΚΤ για συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα, προώθηση της καινοτομίας και αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων. 

Επίσης, το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ διαθέτει, μεταξύ άλλων, εκτενή εμπειρία σε θέματα δημιουργίας και υποστήριξης συστάδων επιχειρήσεων και συνεργατικών σχηματισμών. Η συνεργασία του ΕΚΤ με το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ θα εστιάσει, επιπλέον, στην αποτύπωση της δυναμικής και σε δράσεις για την ανάπτυξη των Δημιουργικών Βιομηχανιών (Creative Industries) στην Ελλάδα, στις συστάδες (clusters) επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται ή αριστεύουν (π.χ. εμπορικά, εξαγωγικά) σε συγκεκριμένα πεδία, αλλά και στην καταγραφή και αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης τομέων της μεταποίησης, σε επίπεδο μικρομεσαίων επιχειρήσεων και σε δυναμικούς κλάδους ενδιαφέροντος των φορέων (π.χ. αγροδιατροφή - τρόφιμα).

Σχετικά με το ΕΚΤ 
Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (www.ekt.gr), επιστημονική εγκατάσταση εθνικής χρήσης στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, δραστηριοποιείται θεσμικά στη συλλογή, οργάνωση και διάθεση επιστημονικών, πολιτιστικών και τεχνολογικών πληροφοριών στον ελληνικό και διεθνή χώρο. Στρατηγική προτεραιότητα του ΕΚΤ είναι η συλλογή και διάθεση στατιστικών στοιχείων και δεικτών για την Έρευνα, Ανάπτυξη και Καινοτομία στην Ελλάδα. Το ΕΚΤ επιτελεί τον ρόλο κεντρικού συσσωρευτή επιστημονικού και πολιτιστικού ψηφιακού περιεχομένου σε εθνικό επίπεδο. Διατηρεί και αναπτύσσει φυσικές και ηλεκτρονικές ερευνητικές υποδομές και παρέχει υπηρεσίες συλλογής, οργάνωσης και διάθεσης ψηφιακού περιεχομένου, καθώς και μέτρησης και διαχείρισης της έρευνας. 
Οι δράσεις αυτές του ΕΚΤ αποσκοπούν στην οργανωμένη δικτυακή διάθεση, στην ελληνική και τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, επιστημονικού και πολιτιστικού περιεχομένου, ερευνητικών δεδομένων, επιστημονικών δημοσιεύσεων, διασυνδεδεμένων πληροφοριών για την έρευνα. Υποστηρίζουν την ενίσχυση της πρόσβασης στο περιεχόμενο αυτό με την ενσωμάτωση νέων εργαλείων και ΤΠΕ, τη διατηρησιμότητα και ανοικτή διάθεση των αποτελεσμάτων της έρευνας που προέρχονται από δημόσια χρηματοδότηση και τη διεξαγωγή ηλεκτρονικής έρευνας και εκπαίδευσης. Αποσκοπούν, ακόμη, στην αύξηση, βελτίωση και διασύνδεση των πληροφοριών που σχετίζονται με την ερευνητική, πολιτιστική και ακαδημαϊκή δραστηριότητα και παραγωγή στην Ελλάδα, έτσι ώστε να είναι δυνατή η περαιτέρω αξιοποίηση του διασυνδεδεμένου αυτού συστήματος πληροφοριών. 

Σχετικά με το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ 
Το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ) (www.imegsevee.gr) είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία υλοποίησης μελετών και ερευνών και αποτελεί τον επιστημονικό σύμβουλο της ΓΣΕΒΕΕ. Στο πλαίσιο των βασικών δραστηριοτήτων του παρέχει στη ΓΣΕΒΕΕ τεκμηρίωση θέσεων και μελετά, αξιολογεί, εκπονεί προτάσεις πολιτικής για θέματα οικονομικής ανάπτυξης, χρηματοδότησης επιχειρήσεων, φορολογίας, απασχόλησης, κοινωνικής ασφάλισης, ανταγωνισμού και αναβάθμισης των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού των μικρών επιχειρήσεων. Παράλληλα, το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ σχεδιάζει και υλοποιεί προγράμματα εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης με σκοπό την ενίσχυση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού των επιχειρήσεων, καθώς και δράσεις συμβουλευτικής υποστήριξης των επιχειρήσεων, οι οποίες ενισχύουν την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, αλλά και προωθούν την ενδυνάμωση και την ανάπτυξη βιώσιμων και ανταγωνιστικών επιχειρήσεων.

Διευθύνσεις στο Διαδίκτυο 
Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης 
http://www.ekt.gr   
ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ
http://www.imegsevee.gr  
ΓΣΕΒΕΕ
http://www.gsevee.gr 

Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

Καλές πρακτικές για επιτυχημένες προτάσεις σε ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα αριστείας

Παρουσίαση νέων προκηρύξεων και συμβουλών για συμμετοχή στα προγράμματα FET και MSCA του Ορίζοντα 2020 σε εκδήλωση του ΕΚΤ 



Μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον της ερευνητικής και επιχειρηματικής κοινότητας για την ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) στις 15 Μαρτίου 2016 για τα ερευνητικά προγράμματα του πυλώνα Αριστείας του Ορίζοντα 2020, Future and Emerging Technologies (FET) και Marie Sklodowska Curie Actions (MSCA). Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν οι υπηρεσίες του ΕΚΤ ως Εθνικό Σημείο Επαφής για τον Ορίζοντα 2020, στατιστικά στοιχεία για την ελληνική συμμετοχή στις μέχρι τώρα προκηρύξεις, καθώς και συμβουλές για τη διαδικασία υποβολής και την αξιολόγηση των προτάσεων.

Σύμφωνα με τις μελέτες του ΕΚΤ για την ελληνική συμμετοχή στον Ορίζοντα 2020, στις προκηρύξεις 2014-2015 του προγράμματος MSCA, το οποίο προωθεί την κινητικότητα των ερευνητών εντός και εκτός Ευρώπης, εγκρίθηκαν 1.908 έργα και χρηματοδοτήθηκαν 4.964 οργανισμοί με κοινοτική χρηματοδότηση ύψους 1,3 δισ. ευρώ. Όσον αφορά την ελληνική συμμετοχή, στο πλαίσιο των προκηρύξεων 2014 και 2015, χρηματοδοτήθηκαν 83 έργα με συμμετοχή 124 οργανισμών και χρηματοδότηση ύψους 27 περίπου εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα όσον αφορά τις ατομικές υποτροφίες, έχουν δοθεί 81 ευρωπαϊκές και 5 διεθνείς υποτροφίες σε Έλληνες ερευνητές. Η πλειοψηφία των Ελλήνων ερευνητών επιλέγουν ως χώρες φιλοξενίας το Ηνωμένο Βασίλειο (με 25 υποτροφίες), την Ελλάδα (11 υποτροφίες) και την Ιταλία, Ολλανδία και Ισπανία (με 6 υποτροφίες αντίστοιχα). Όσον αφορά τις διεθνείς υποτροφίες, η χώρα προορισμού (outgoing phase) για τους Έλληνες που χρηματοδοτήθηκαν είναι οι ΗΠΑ (συνολικά 5 υποτροφίες).

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΕΚΤ, στο πλαίσιο των υπηρεσιών που παρέχει ως Εθνικό Σημείο Επαφής για τον Ορίζοντα 2020, ανταποκρίθηκε σε περισσότερα από 100 ερωτήματα και υποστήριξε με επιτυχία την προετοιμασία και υποβολή προτάσεων στο πλαίσιο της προκήρυξης για τις ατομικές υποτροφίες του έτους 2015 (H2020-MSCA-IF-2015).

Όσον αφορά τα στατιστικά για τις προκηρύξεις 2014-2015 του προγράμματος FET (Μελλοντικές και Αναδυόμενες Τεχνολογίες), 815 οργανισμοί συμμετείχαν σε 80 έργα με κοινοτική χρηματοδότηση περίπου 350 εκατ. ευρώ. Από αυτά, 12 έργα και 17 οργανισμοί ήταν από την Ελλάδα, με χρηματοδότηση που αντιστοιχούσε σε 9 περίπου εκατ. ευρώ.

Στη συνέχεια, παρουσιάστηκαν τα ευρωπαϊκά δίκτυα υποστήριξης για τη συμμετοχή στα προγράμματα, και πιο συγκεκριμένα:
- το δίκτυο των Εθνικών Σημείων Επαφής για το πρόγραμμα MSCA, Net4Mobility, που περιλαμβάνει 15 εταίρους, μεταξύ των οποίων και το ΕΚΤ, και περισσότερους από 20 συνεργαζόμενους φορείς, καθώς και
- το δίκτυο για το πρόγραμμα Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών (Information and Communications Technology–ICT) IDEAL-IST, που υποστηρίζει το πρόγραμμα FET με 35 εταίρους από όλο τον κόσμο, στο οποίο συμμετέχει το ΕΚΤ ως εκπρόσωπος για την Ελλάδα.

Επιπλέον, παρουσιάστηκαν οι χρηματοδοτούμενες δράσεις MSCA και FET και οι προκηρύξεις των προγραμμάτων για τη διετία 2016-2017, καθώς και τα στάδια και η διαδικασία υποβολής προτάσεων στα προγράμματα μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Participant Portal Submission Service). Αξίζει να σημειωθεί ότι στις νέες προκηρύξεις για τις ατομικές υποτροφίες του προγράμματος MSCA υπάρχει το νέο panel "Society and Enterprise" στο οποίο εντάσσονται και αξιολογούνται προτάσεις που έχουν επιχείρηση ως φορέα υποδοχής του ερευνητή. Για την πληρέστερη μάλιστα ενημέρωση όσων ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στις μελλοντικές προκηρύξεις υποτροφιών του προγράμματος MCSA, το ΕΚΤ διοργανώνει σε συνεργασία με τον Σύλλογο Υποτρόφων Marie Curie, ημερίδα στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών την Παρασκευή 22 Απριλίου 2016.

Όσον αφορά τα κριτήρια αξιολόγησης για τις προτάσεις, επισημάνθηκε ότι δίνεται μεγαλύτερη βαρύτητα στο κριτήριο Αριστεία (Excellence) και στα δύο προγράμματα, και σχετικά μικρότερη στα άλλα δύο κριτήρια, τον Αντίκτυπο (Impact) και την Υλοποίηση (Implementation).

Σχετικά με τις συμβουλές υποβολής μίας επιτυχημένης πρότασης, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στα εξής σημεία:
  • Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να είναι ενημερωμένοι για το πρόγραμμα εργασίας και για όλα τα υποστηρικτικά έντυπα υποβολής προτάσεων του εκάστοτε προγράμματος.
  • Μία καλή σύνοψη (abstract) ισοδυναμεί με μία καλή πρώτη εντύπωση.
  • Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στις λεπτομέρειες, ώστε μία πρόταση να είναι καλογραμμένη και με διαγραμματική απεικόνιση κάποιων δεδομένων.
  • Εκτιμάται ιδιαίτερα η πρωτότυπη και φιλόδοξη έρευνα, καινοτομική στην προσέγγιση, στη μεθοδολογία και στις λύσεις που προτείνει.
  • Επίσης, ξεχωρίζουν οι διεπιστημονικές ερευνητικές ομάδες υψηλής ποιότητας.
  • Σχετικά με τον αντίκτυπο και τα αποτελέσματα της πρότασης, ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στη συμβολή που θα έχει στην κοινωνία και στις πολιτικές της ΕΕ, αλλά και σε διεθνές επίπεδο.

Στη συνέχεια, ακολούθησαν πρακτικές συμβουλές και παραδείγματα υποβολής προτάσεων που χρηματοδοτήθηκαν στα προγράμματα MSCA και FET από επιτυχημένους υποψηφίους, καθώς και συμβουλές επιτυχίας από έμπειρους αξιολογητές στα προγράμματα αυτά.

Συγκεκριμένα, για το πρόγραμμα FET ο Ευάγγελος Χριστοφόρου, Καθηγητής στη Σχολή Μηχ. Μεταλλείων-Μεταλλουργών (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο) και συντονιστής του έργου FET-OPEN "HELENIC-REF" παρουσίασε τους παράγοντες που συντέλεσαν στη χρηματοδότηση του έργου, σε μια από τις πιο ανταγωνιστικές προκηρύξεις με ποσοστό επιτυχίας μικρότερο από 2%. Περαιτέρω πληροφορίες και διευκρινίσεις για τα κριτήρια αξιολόγησης μίας πρότασης στο πρόγραμμα FET, παρουσίασε ο Πέτρος Καβάσαλης, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και αξιολογητής του προγράμματος FET-OPEN επί σειρά ετών, ο οποίος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα κριτήρια ένταξης μιας πρότασης στο ερευνητικό πλαίσιο του FET-OPEN (FET gatekeepers) και παρουσίασε ευδιάκριτα τις διαφορές μεταξύ των προγραμμάτων που εντάσσονται στην περιοχή της βασικής έρευνας και της βιομηχανικής έρευνας.

Όσον αφορά το πρόγραμμα MSCA, ο Νικόλαος Κούτσιας, Επίκουρος Καθηγητής Περιβαλλοντικής Πληροφορικής, Τηλεπισκόπησης και Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών στο Πανεπιστήμιο Πάτρας, παρουσίασε τα βήματα που ακολούθησε κατά την προετοιμασία της πρότασης. Ο Ν. Κούτσιας, ο οποίος έλαβε για πρώτη φορά χρηματοδότηση από το πρόγραμμα, τόνισε τον ρόλο που έπαιξαν η Ιδιαιτερότητα, η Καινοτομία και η Πρωτοτυπία στην επίτευξη χρηματοδότησης καθώς και η υποστήριξη του Εθνικού Σημείου Επαφής.

Στη συνέχεια, ο Παναγιώτης Ζουμπουλάκης, Ερευνητής στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, επιβεβαίωσε τα όσα προανέφερε ο Ν. Κούτσιας για τα κριτήρια αξιολόγησης μίας επιτυχημένης πρότασης, ως έμπειρος αξιολογητής στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, και έδωσε πρακτικές συμβουλές για την αντιμετώπιση κάθε κριτηρίου αξιολόγησης ξεχωριστά, με στόχο τη συγγραφή μιας ανταγωνιστικής πρότασης. Τέλος, η Ιωάννα Γαλάνη από το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών παρουσίασε τις υπηρεσίες του Συλλόγου Υποτρόφων Marie Curie Ελλάδος, παροτρύνοντας την ελληνική ερευνητική κοινότητα να υποβάλει περισσότερες προτάσεις στις προκηρύξεις του προγράμματος MSCA.

Το πρόγραμμα FET, με προϋπολογισμό περίπου 3 δισ. ευρώ (2014-2020), έχει στόχο τη δημιουργία και την αξιοποίηση νέου δυναμικού και νέων γνώσεων στον τομέα των μελλοντικών τεχνολογιών. Το FET καλύπτει όλο το φάσμα από τα πρώιμα στάδια τεχνολογικής ανάπτυξης (FET Open), περνώντας στις τεχνολογίες με τη μεγαλύτερη δυναμική μελλοντικής ανάπτυξης (FET Proactive) και καταλήγοντας στις δύο μεγάλης κλίμακας ερευνητικές κοινοπραξίες, για το Γραφένιο και για τον Ανθρώπινο Εγκέφαλο. Στόχος αυτών των δύο μεγάλων δράσεων είναι να δώσουν λύση σε δύο βασικές επιστημονικές και τεχνολογικές προκλήσεις (FET Flagships), διαθέτοντας προϋπολογισμό 1 δισ. ευρώ έκαστη, για τα επόμενα 10 χρόνια.

Οι δράσεις Marie Sklodowska-Curie, με προϋπολογισμό περίπου 6 δισ. ευρώ (2014-2020), υποστηρίζουν την κινητικότητα των ερευνητών εντός και εκτός Ευρώπης, τη μεταφορά τεχνογνωσίας και την προσέλκυση ή τον επαναπατρισμό των καλύτερων ερευνητών από άλλες χώρες στην Ευρώπη. Η έρευνα μπορεί να διεξαχθεί σε οποιονδήποτε τομέα της επιστήμης ή της τεχνολογίας. Ενθαρρύνεται η διεπιστημονικότητα και χρηματοδοτείται η έρευνα η οποία σχετίζεται άμεσα με την αγορά και τη δημιουργία νέας γνώσης που είναι απαραίτητη για τις εφαρμογές του μέλλοντος.

Ολα τα βίντεο και οι παρουσιάσεις των ομιλητών διατίθενται στην ιστοσελίδα της εκδήλωσης http://www.ekt.gr/el/events/19473.

Το ΕΚΤ Εθνικό Σημείο Επαφής για τον Ορίζοντα 2020

Σημειώνεται ότι το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης λειτουργεί ως Εθνικό Σημείο Επαφής για το πρόγραμμα Ορίζοντας 2020 της ΕΕ για την έρευνα και καινοτομία (www.ekt.gr/horizon2020) και για μια σειρά από επιμέρους προγράμματα του (όπως το FET και το MSCA), υποστηρίζοντας την ελληνική ακαδημαϊκή, ερευνητική και επιχειρηματική κοινότητα για τη συμμετοχή της.

Καλύπτοντας όλα τα στάδια των ερευνητικών έργων, από την προετοιμασία της πρότασης έως την υλοποίηση και την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων, οι υπηρεσίες του ΕΚΤ περιλαμβάνουν: Πληροφόρηση και Συμβουλευτικές Υπηρεσίες, Λειτουργία Γραφείου Υποστήριξης, Ανάπτυξη και Διακίνηση ενημερωτικού υλικού, Διοργάνωση εκδηλώσεων και σεμιναρίων, Εξεύρεση συνεργατών για την συγκρότηση κοινοπραξιών και την από κοινού υποβολή προτάσεων, Καταγραφή της εθνικής συμμετοχής και έκδοση στατιστικών στοιχείων και δεικτών απόδοσης.

Διευθύνσεις στο Διαδίκτυο
Εκδήλωση "Συμβουλές για επιτυχημένες προτάσεις στον Ορίζοντα 2020 - Αριστεία στην Επιστήμη: FET & MCSA"

Παρουσιάσεις – Βίντεο Εκδήλωσης

Net4Mobility

IDEAL-IST

Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

Το Internet of Things στην Ελλάδα: Νέες δυνατότητες για χρηματοδότηση, συνεργασίες και δικτύωση

Καλές πρακτικές και ερευνητικά έργα με ελληνική συμμετοχή παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση του ΕΚΤ

Η αυξημένη ελληνική συμμετοχή σε ευρωπαϊκά ερευνητικά έργα για το Internet of Things (ΙoT) και η ανάπτυξη συνεργασιών και δικτύωσης μεταξύ ακαδημαϊκής και επιχειρηματικής κοινότητας, με τη δημιουργία ενός ελληνικού οργανισμού για τo IoT, ήταν μερικά από τα θέματα που αναδείχθηκαν στην ιδιαίτερα επιτυχημένη εκδήλωση που διοργάνωσαν το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) και η ευρωπαϊκή Συμμαχία για το Διαδίκτυο των πραγμάτων (Alliance for the Internet of Things Innovation, AIOTI). Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις 8 Φεβρουαρίου 2016 στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.

Η εκδήλωση "AIOTI Open Day: Χρηματοδότηση & καινοτομία μέσω του Internet of Things (ΙοΤ) στην Ελλάδα" απευθυνόταν στους δρώντες του οικοσυστήματος ΙοΤ, τόσο από την πλευρά της προσφοράς (technology providers) όσο και της ζήτησης (end users) τεχνολογίας, και είχε σκοπό τη διεύρυνση της εθνικής συμμετοχής σε μια από τις σημαντικότερες μελλοντικές τεχνολογίες, παράλληλα με τις ενέργειες που γίνονται για το ΙοΤ σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things) αφορά τη διασύνδεση ατόμων, μηχανών, οικιακών συσκευών, απλών αντικειμένων και διαδικασιών, γεγονός που δημιουργεί απεριόριστες δυνατότητες και προοπτικές για τις κυβερνήσεις, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες. Σήμερα, οι συσκευές που είναι online αγγίζουν τα 10 δισεκατομμύρια, ενώ μέχρι το 2020 προβλέπεται ότι θα φτάσουν τα 34 δισεκατομμύρια. Τα επόμενα πέντε χρόνια, η έρευνα προβλέπει ότι θα επενδυθούν 6 τρισεκατομμύρια δολάρια στο Διαδίκτυο των Πραγμάτων.

Όπως επισήμανε σε χαιρετισμό της η Εύη Σαχίνη, Διευθύντρια του ΕΚΤ, η επιστημονική αριστεία της Ελλάδας τεκμηριώνεται από την επιτυχημένη συμμετοχή σε μία από τις πιο ανταγωνιστικές προκηρύξεις του Ορίζοντα 2020 στο πρόγραμμα ICT με θέμα το Internet of Things. Παράλληλα υπογράμμισε ότι το ΕΚΤ, πέρα από τον ρόλο του ως Εθνικό Σημείο Επαφής για το πρόγραμμα ICT, προσφέρει υποδομές και υπηρεσίες για την αξιοποίηση και διάχυση τόσο του έγκριτου ελληνικού ψηφιακού περιεχομένου, όσο και των δεδομένων, δίνοντας έμφαση στην ανοικτή διάθεση και επανάχρηση. Σε αυτό το πλαίσιο, τα δεδομένα που θα προέλθουν από το Διαδίκτυο των Πραγμάτων στο μέλλον θα αποκτήσουν ιδιαίτερη δυναμική και το ΕΚΤ θα την υποστηρίξει ενεργά, απευθυνόμενο σε ολοένα και περισσότερες κοινότητες χρηστών.

Ο Ηρακλής Αγιοβλασίτης από το ΕΚΤ, Εθνικό Σημείο Επαφής για το πρόγραμμα ICT του Ορίζοντα 2020 (ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό πλαίσιο για την έρευνα και καινοτομία), αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της προκήρυξης ICT-30-2015: Internet of Things and Platforms for Connected Smart Objects για έρευνα σε τεχνολογίες του Διαδικτύου των Πραγμάτων, στην οποία υποβλήθηκαν 137 προτάσεις για έργα και εγκρίθηκαν 7 έργα έρευνας και ανάπτυξης (Research and Innovation Actions) και 2 έργα συντονισμού και υποστήριξης (Coordination and Support Actions).

Η Ελλάδα συμμετέχει σε 4 από τα 7 εγκεκριμένα έργα έρευνας και ανάπτυξης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, αντλώντας συνολικά 3,36 εκατ. ευρώ κοινοτικής συγχρηματοδότησης, ενώ η συνολική κοινοτική συγχρηματοδότηση για έρευνα και ανάπτυξη είναι 51,5 εκ ευρώ. Η συμμετοχή της Ελλάδας ανέρχεται στο 6,5% της συνολικής διαθέσιμης κοινοτικής συγχρηματοδότησης. Συγκεκριμένα, ελληνική συμμετοχή υπάρχει στα έργα BIG IoT, Agile, SymbIoTe και Vicinity. Σε αυτά τα έργα συμμετέχουν οι παρακάτω 7 φορείς: Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), GNOMON Informatics SA, Δήμος Πυλαίας Χορτιάτη, Econais A.E., Bioassist A.E., Intracom A.E. Telecom Solutions, Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος (ΟΤΕ).

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν αναλυτικά οι δυνατότητες χρηματοδότησης για έρευνα και καινοτομία μέσα από τον Ορίζοντα 2020. Ο Peter Friess, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG CNECT) αναφέρθηκε διεξοδικά στις λεπτομέρειες των προκηρύξεων σχετικά με το Internet of Things, χαρακτηρίζοντας το IoT ως την επόμενη ψηφιακή επανάσταση. Ο P. Friess υπογράμμισε ότι η Ευρώπη έχει την ικανότητα να είναι πρωτοπόρος στο ΙοΤ, καθώς υπάρχουν και οι κατάλληλοι φορείς, όσο η έρευνα και το θεμελιωμένο οικοσύστημα ΙΤ. Υπάρχει όμως ο κίνδυνος του κατακερματισμού των προσπαθειών και της καθυστέρησης λόγω και του διεθνούς ανταγωνισμού. Επίσης, παρουσίασε εκτενώς τις ανοικτές προκηρύξεις για πιλοτικά έργα μεγάλης κλίμακας IoT (Large Scale Pilots) στον Ορίζοντα 2020, τα οποία έχουν καταληκτική ημερομηνία 12 Απριλίου 2016.

Τα πιλοτικά έργα μεγάλης κλίμακας αφορούν τις περιοχές: Pilot 1: Smart living environments for ageing well (20 εκατ. ευρώ), Pilot 2: Smart Farming and Food Security (30 εκατ. ευρώ), Pilot 3: Wearables for smart ecosystems (15 εκατ. ευρώ), Pilot 4: Reference zones in EU cities (15 εκατ. ευρώ), Pilot 5: Autonomous vehicles in a connected environment (20 εκατ. ευρώ). Ο P. Friess έκλεισε με χρήσιμες οδηγίες για την επιτυχημένη υποβολή προτάσεων και απάντησε στις ερωτήσεις του κοινού.

O Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος, Διευθυντής Ερευνών στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, μίλησε για το Alliance for the Internet of Things Innovation (AIOTI), με την ιδιότητά του ως συντονιστής του ΑΙΟΤΙ στην Ελλάδα. Η Συμμαχία για το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (AIOTI) ξεκίνησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σημαντικούς οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στον χώρο του IoT. Η AIOTI έχει ως στόχο να εξασφαλίσει στην ΕΕ το προβάδισμα στις σχετικές τεχνολογίες, δημιουργώντας ένα δυναμικό ευρωπαϊκό IoT οικοσύστημα. Ο Κ. Σπυρόπουλος επισήμανε τις βασικές προκλήσεις για την ανάπτυξη του ΙοΤ, όπως η γρήγορη τεχνολογική ανάπτυξη, η αποδοχή των υπηρεσιών IoT από τους χρήστες, η ανάγκη για ανάπτυξη σχετικών επιχειρηματικών μοντέλων, το ρίσκο του κατακερματισμού, και ο διεθνής ανταγωνισμός.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν καλές πρακτικές από έργα που έχουν ήδη επιλεγεί προς χρηματοδότηση στον χώρο του Internet of Things (ICT-30-2015). Ο Σέργιος Σούρσος (Intracom AE) αναφέρθηκε στο SYMBIOTE project, το οποίο και έλαβε την υψηλότερη βαθμολογία στη συγκριτική αξιολόγηση και αφορά τη συμβίωση έξυπνων αντικειμένων σε περιβάλλοντα ΙοΤ. Το έργο AGILE (Adoptive Gateways for dIverse MuLtiple Environments) παρουσίασε ο Χάρης Δούκας (Create-net), ενώ ο Θανάσης Τρυφερίδης (ΕΚΕΤΑ), μίλησε για το VICINITY project, το οποίο προσφέρει νέες υπηρεσίες μέσω της διαλειτουργικότητας σε περιβάλλοντα Internet of Things.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκε συζήτηση με πρωτοβουλία επιχειρήσεων και οργανισμών που δραστηριοποιούνται στον χώρο του Internet of Things, αποσκοπώντας στη δημιουργία συνεργειών και συνεργασίας μεταξύ της ακαδημαϊκής/ερευνητικής και επιχειρηματικής κοινότητας, καθώς και στη θεσμοθέτηση ενός ελληνικού οργανισμού για το Ιnternet of Things. Συγκεκριμένα, πήραν θέση οι πιο δραστήριοι οργανισμοί του ελληνικού οικοσυστήματος IoT, ενώ παρουσιάστηκαν εθνικές πρωτοβουλίες που λαμβάνουν χώρα στο εξωτερικό σε επίπεδο συνολικής στρατηγικής για το ΙοΤ. Ανάμεσα σε αυτούς, οι εταιρείες Future Intelligence, Intracom ΑΕ, Athens Information Technology, ΕΕΛ/ΛΑΚ, PlegmaLabs, Warply, exm. Επιπλέον, παρουσιάστηκαν και συγκεκριμένες καλές πρακτικές από τη χώρα μας, όπως το mi-cluster (cluster μικροηλεκτρονικής corallia), το οποίο έχει οργανώσει πλήθος επιχειρηματικών αποστολών στο εξωτερικό, καθώς και το ανεπίσημο IoT meetup της ελληνικής κοινότητας χρηστών.

Όπως επισημάνθηκε στις τοποθετήσεις των συμμετεχόντων, η ανάγκη συνέργειας μεταξύ των επιχειρήσεων και οργανισμών που δραστηριοποιούνται στον χώρο του IoT μπορεί να συνεισφέρει στην επίτευξη ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος και επίτευξη οικονομιών κλίμακας. Παράλληλα, απαιτείται ένα εθνικό πλαίσιο στρατηγικής για το ΙοΤ με όραμα, σταθερή ηγεσία και συγκεκριμένες δράσεις που θα έχουν τον ρόλο καταλύτη και πολλαπλασιαστή προστιθέμενης αξίας και παραγωγικότητας.

Όλες οι παρουσιάσεις και τα βίντεο των ομιλητών διατίθενται στην ιστοσελίδα http://www.ekt.gr/el/events/program/19318.


Σημειώνεται ότι το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης λειτουργεί ως Εθνικό Σημείο Επαφής για το πρόγραμμα Ορίζοντας 2020 της ΕΕ για την έρευνα και καινοτομία (www.ekt.gr/horizon2020) και για μια σειρά από επιμέρους προγράμματα του (όπως το πρόγραμμα Ιnformation and Communication Technologies), υποστηρίζοντας την ελληνική ακαδημαϊκή, ερευνητική και επιχειρηματική κοινότητα για τη συμμετοχή της. Καλύπτοντας όλα τα στάδια των ερευνητικών έργων, από την προετοιμασία της πρότασης έως την υλοποίηση και την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων, οι υπηρεσίες του ΕΚΤ περιλαμβάνουν: Πληροφόρηση και Συμβουλευτικές Υπηρεσίες, Λειτουργία Γραφείου Υποστήριξης, Ανάπτυξη και Διακίνηση ενημερωτικού υλικού, Διοργάνωση εκδηλώσεων και σεμιναρίων, Εξεύρεση συνεργατών για την συγκρότηση κοινοπραξιών και την από κοινού υποβολή προτάσεων, Καταγραφή της εθνικής συμμετοχής και έκδοση στατιστικών στοιχείων και δεικτών απόδοσης.

Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

Σεμινάριο: Αναδιοργάνωση δημοσίων υπηρεσιών με ανοικτά δεδομένα και εφαρμογή του Νόμου 4305/2014

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016
@INNOVATHENS


Το ODI Athens (odi.ellak.gr) σε συνεργασία με τον Κόμβο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων – INNOVATHENS, διοργανώνει στις 26/02/2016 το πρώτο σεμινάριο εκπαίδευσης για την εφαρμογή των ανοιχτών δεδομένων στις δημόσιες υπηρεσίες.

Η ανοικτή διάθεση εγγράφων, πληροφοριών και δεδομένων του δημοσίου τομέα και η ελεύθερη επαναχρησιμοποίησή τους, ενσωματώθηκε πρόσφατα στην ελληνική νομοθεσία (Ν. 4305/2014). Το ODI Athens (odi.ellak.gr) στοχεύει μέσα από σειρά σεμιναρίων και δράσεων να ενισχύσει το ρόλο των ανοικτών δεδομένων στη δημόσια διοίκηση και να συμβάλλει με κάθε τρόπο στην ευρύτερη κατανόηση και αποδοχή τους από τα στελέχη των δημοσίων υπηρεσιών. Μετά την παρακολούθηση, οι συμμετέχοντες θα μπορούν να απαντούν σε καίρια ερωτήματα όπως:

  • Ποια τα οφέλη του δημοσίου τομέα από τα ανοιχτά δεδομένα;
  • Ποια τα βήματα προς το άνοιγμα των δημοσίων δεδομένων;
  • Πώς μια υπηρεσία αναδιοργανώνει τις υποδομές της με βάση τα ανοιχτά δεδομένα;

Το σεμινάριο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:

  • Επισκόπηση της έννοιας, των αρχών και του φάσματος εφαρμογής των ανοιχτών δεδομένων
  • Εισαγωγή στις ανοιχτές άδειες χρήσης και τις πιστοποιήσεις ανοιχτών δεδομένων
  • Εξοικείωση με τεχνολογίες και εργαλεία που διευκολύνουν την αξιοποίηση των ανοιχτών δεδομένων
  • Παρουσίαση του δημοσίου τομέα, ως δυνητικού παραγωγού και καταναλωτή ανοιχτών δεδομένων με αναφορά σε επιτυχημένα παραδείγματα
  • Καταγραφή των προκλήσεων και των εμποδίων κατά το άνοιγμα των δημοσίων δεδομένων
  • Ενδεικτικά βήματα για το άνοιγμα των δεδομένων και το σχεδιασμό υποδομών με ανοιχτά δεδομένα, σύμφωνα με το Νόμο 4305/2014

Σε ποιους απευθύνεται
Το σεμινάριο απευθύνεται σε στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των ΝΠΔΔ και σε οποιονδήποτε ενδιαφέρεται να αξιοποιήσει τα ανοιχτά δημόσια δεδομένα.
Στους συμμετέχοντες θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης

Προαπαιτούμενα
Δεν υπάρχουν προαπαιτούμενα για την παρακολούθηση του σεμιναρίου. Παρόλα αυτά όσοι συμμετέχοντες το επιθυμούν μπορούν να έχουν μαζί τους φορητό υπολογιστή.

Για τυχόν ερωτήσεις και ενδεχόμενη φιλοξενία του σεμιναρίου στην υπηρεσία σας μπορείτε να απευθύνεστε στο odiathens@eellak.gr .


Info
Ημερομηνία: Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016, 09.30 – 16.30
Χώρος Διεξαγωγής: Κόμβος Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100, κτίριο: Αεριοφυλάκιο 2, χάρτης)
Εκπαιδευτές: Κατερίνα Λενάκη - Φώτης Ρούτσης (Πιστοποιημένοι Εκπαιδευτές του ODI)
Κόστος: €100 ευρώ ανά άτομο
Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 15

Δήλωση συμμετοχής: ηλεκτρονικά

Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016

Σχόλια για την Έκθεση Προόδου για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης της Ελλάδας για την Ανοιχτή Διακυβέρνηση

Ανακοινώθηκε σήμερα από τον Ανεξάρτητο Μηχανισμό Αξιολόγησης η έκθεση προόδου για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης της Ελλάδας για την Ανοιχτή Διακυβέρνηση, στο πλαίσιο της συμμετοχής της Ελλάδας στη Διεθνή Πρωτοβουλία Συνεργασίας για την Ανοιχτή Διακυβέρνηση (Open Government Partnership – OGP , http://www.opengovpartnership.org/countries/greece). Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για δημόσιο σχολιασμό για τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Στην έκθεση αναφέρονται και αξιολογούνται τα αποτελέσματα της εφαρμογής του σχεδίου δράσης για την περίοδο 2014-2015. Σύμφωνα με τους ερευνητές που έκαναν την αξιολόγηση λόγω της οικονομικής κρίσης και της κυβερνητικής αστάθειας στην Ελλάδα υπήρξε καθυστέρηση στην εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης. Πιο συγκεκριμένα αναφέρουν ότι: “Οι δεσμεύσεις, οι οποίες είχαν επικεντρωθεί στην ενίσχυση της πρόσβασης στην πληροφορία και στην κοινοβουλευτική διαφάνεια, δεν ήταν αρκετά λεπτομερείς ώστε να οδηγήσουν σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις. Το Σχέδιο στόχευε σε βασικούς τομείς όπως η φορολογία και τα ανοιχτά δεδομένα, αλλά στο επόμενο Σχέδιο Δράσης θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν και βασικά εθνικά ζητήματα όπως το σύστημα υγείας και συνταξιοδότησης.”

Η έκθεση (η οποία υπάρχει προς το παρόν μόνο στα αγγλικά) έχει αναρτηθεί στο www.opengovpartnership.org και μπορεί κάποιος να την κατεβάσει από εδώ. Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να υποβάλουν τα σχόλιά τους στο http://www.opengovpartnership.org/country/greece/comment-report/irm-comments-greece-report ή να στείλουν email στο irm@opengovpartnership.org. Τα σχόλια που θα αποσταλούν θα χρησιμοποιηθούν για την προετοιμασία της τελικής έκδοσης της έκθεσης η οποία θα δημοσιευθεί το Μάρτιο.
Η ΕΕΛ/ΛΑΚ απευθύνει ένα ανοιχτό κάλεσμα σε όλους, Πολίτες, Επιστήμονες, Επαγγελματίες, ΜΚΟ, Ανεξάρτητες Αρχές, Αυτοδιοίκηση, Δημόσιους και Ιδιωτικούς Φορείς, και στον καθένα ξεχωριστά, τονίζοντας ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να καταθέσετε τις προτάσεις, παρατηρήσεις και τα σχόλιά σας, προκειμένου όλοι μαζί να συμβάλλουμε στην ουσιαστική εφαρμογή του ελληνικού Σχεδίου Δράσης που σηματοδοτεί το πέρασμα σε μια νέα, σύγχρονη και αποτελεσματική Δημόσια Διοίκηση και στην Ανοικτή Διακυβέρνηση της ψηφιακής πραγματικότητας.


Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

Παρουσίαση του Ψηφιακού Αποθετηρίου της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης και των εκδόσεων της ΥΣΜΑ του 2015

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στις 22 Ιανουαρίου στο Μουσείο Ακρόπολης

Η Επιτροπή Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως (ΕΣΜΑ), η Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΥΣΜΑ) και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα "Παρουσίαση του Ψηφιακού Αποθετηρίου της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης και των εκδόσεων της ΥΣΜΑ του 2015". Η εκδήλωση πραγματοποιείται την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016 και ώρα 17.00, στο αμφιθέατρο του Μουσείου Ακρόπολης.

Στην εκδήλωση, στην οποία θα απευθύνει χαιρετισμό ο Aν. Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης, θα μιλήσουν η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού Μαρία Ανδρεαδάκη Βλαζάκη, ο ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ Χαράλαμπος Μπούρας, πρόεδρος της ΕΣΜΑ, η Διευθύντρια της ΥΣΜΑ Βασιλική Ελευθερίου, η Διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης Εύη Σαχίνη και η καθηγήτρια του Πολυτεχνείου Κρήτης Φανή Μαλλούχου-Tufano.

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης θα παρουσιαστούν το Ψηφιακό Αποθετήριο της ΥΣΜΑ και ο ηλεκτρονικός κατάλογος της Βιβλιοθήκης της, που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο της συνεργασίας της ΥΣΜΑ με το ΕΚΤ. Το Αποθετήριο της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης δημιουργήθηκε με στόχο την ψηφιακή οργάνωση και συστηματική διάθεση του αρχειακού υλικού από τα αναστηλωτικά έργα της Αθηναϊκής Ακρόπολης στο διαδίκτυο. Σε πρώτη φάση διατίθεται στο κοινό υλικό τεκμηρίωσης (κείμενα μελετών, σχέδια, φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό) των επεμβάσεων αποκατάστασης του Ερεχθείου της περιόδου 1979-1987, το οποίο θα εμπλουτίζεται συστηματικά με νέο υλικό παράλληλα με την ολοκλήρωση και την απόδοση των αναστηλωτικών έργων και στα άλλα μνημεία της Ακρόπολης. O ηλεκτρονικός κατάλογος της Βιβλιοθήκης της ΥΣΜΑ αναπτύχθηκε στο περιβάλλον openABEKT και για πρώτη φορά διατίθεται στο κοινό.

Το Αποθετήριο και ο ηλεκτρονικός κατάλογος έχουν αναπτυχθεί στο πλαίσιο της Πράξης "Πλατφόρμα Παροχής Υπηρεσιών Κατάθεσης, Διαχείρισης και Διάθεσης Ανοικτών Δημόσιων Δεδομένων Τεκμηρίωσης και Ψηφιακού Περιεχομένου", η οποία υλοποιήθηκε από το ΕΚΤ και εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Ψηφιακή Σύγκλιση" (ΕΣΠΑ), με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης θα παρουσιαστούν οι εκδόσεις που πραγματοποίησαν η Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης και η Επιτροπή Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως, με πιστώσεις του "Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς" (ΕΣΠΑ) το 2015, με τις οποίες συνεχίζεται η παράδοση της συστηματικής έκδοσης του επιστημονικού έργου που πραγματοποιείται στα μνημεία της Ακρόπολης στο πλαίσιο των αναστηλωτικών έργων, την οποία ξεκίνησε η ΕΣΜΑ το 1976. Πρόκειται για τα Πρακτικά της 6ης Διεθνούς Συνάντησης για την Αποκατάσταση των Μνημείων Ακροπόλεως-Αθήνα 2013, τις μελέτες αποκατάστασης του Παρθενώνα (τόμοι 8 και 9) και των Προπυλαίων (τόμος 3), και τα εκπαιδευτικού περιεχομένου έντυπα "Eκπαιδευτικές δράσεις για την Aκρόπολη", "Χάρτης Εξερεύνησης της Ακρόπολης για παιδιά" και "10 ερωτήσεις για την αναστήλωση των μνημείων της Ακρόπολης".

Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη. H εκδήλωση θα μεταδίδεται ζωντανά στη διεύθυνση http://media.ekt.gr/live.

Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται στις ιστοσελίδες http://www.ekt.gr/news/events/ekt και http://www.ysma.gr/news.

Διευθύνσεις στο Διαδίκτυο

Εκδήλωση "Παρουσίαση του Ψηφιακού Αποθετηρίου της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης και των εκδόσεων της ΥΣΜΑ του 2015"

Επιτροπή Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως (ΕΣΜΑ)

Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΥΣΜΑ)

Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης

Μουσείο Ακρόπολης


Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

Κάλεσμα συμμετοχής στο JavaScript Day, 29/01

Η ομάδα εργασίας της ΕΕΛ/ΛΑΚ για το Ανοικτό Λογισμικό, σε συνεργασία με το Ελληνικό JavaScript User Group GreeceJS και  τον Κόμβο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων – INNOVATHENS, διοργανώνουν στις 29 Ιανουαρίου 2016, στις 18:00 ένα εισαγωγικό εργαστήριο στην γλώσσα Javascript.

Η JavaScript είναι από τις πιο δημοφιλείς γλώσσες προγραμματισμού στον Παγκόσμιο Ιστό και με ένα τεράστιο όγκο πλαισίων και των βιβλιοθηκών. Χρησιμοποιείται με ενιαίο τρόπο στο διαδίκτυο, ανεξαρτήτως από την γλώσσα προγραμματισμού στον server και είναι συμβατή με όλα τα σύγχρονα PCs, tablets, phones.

Τα τελευταία χρόνια η JavaScript έχει τραβήξει ακόμη περισσότερο τα βλέμματα καθώς υλοποιούνται πολλά ενδιαφέροντα λογισμικά που την υποστηρίζουν, ενώ παράλληλα έχει αρχίσει να επεκτείνεται και σε άλλους τομείς καθώς οι βιβλιοθήκες που έχουν υλοποιηθεί σε αυτήν την κάνουν ακόμα πιο ευέλικτη και πιο αναγνωρίσιμη.

Το εργαστήριο στη γλώσσα JavaScript  που θα γίνει την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου από το Ελληνικό JavaScript User Group, έχει σαν στόχο να εισάγει τους συμμετέχοντες στον προγραμματισμό μέσω javascript και θα καλύψει τα εξής θέματα:

  • Javascript from the Beginning by Dimitrios Michalakos, Technology Manager @VisionMobile & Elias Niaos, Senior Software Engineer @PDS
    • What is JavaScript, really? We will introduce you to the Javascript language and discuss some of its fundamental concepts.
  • Rethinking Async in Javascript by Stratos Pavlakis, UI Tech Lead @Workable & Sokratis Vidros, Senior Software Engineer @Workable
    • How do we deal with asynchrony in Javascript? A walkthrough on the topic, starting from callbacks and touching CSP.

Χώρος Διεξαγωγής: Κόμβος Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων-INNOVATHENS, Πειραιώς 100, Γκάζι
Η συμμετοχή στο εργαστήριο του JavaScript είναι ελεύθερη και μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή εδώ






Πρόσβαση: Μετρό: Σταθμός «Κεραμεικός», Λεωφορεία: 049, 815, 838, 914, Β18, Γ18, Στάση «Φωταέριο», Τρόλεï: No. 21 (από Ομόνοια), Στάση «Φωταέριο»