Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

Το πρώτο waterday στην Αθήνα, εκδημοκρατισμός στην παρακολούθηση της κατανάλωσης νερού

Το ΙΠΣΥ/ΕΚ «Αθηνά» (www.ipsyp.gr), στο πλαίσιο του έργου DAIAD (www.daiad.eu) και σε συνεργασία με την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (EΕΛ/ΛΑΚ, www.eellak.gr) και με τον κόμβο καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας, INNOVATHENS διοργανώνει το πρώτο Open Water Day το Σάββατο 27 Ιουνίου 2015 στο InnovAthens (Πειραιώς 100, Αθήνα, χάρτης).

Το όραμα του DAIAD είναι ο εκδημοκρατισμός της παρακολούθησης της κατανάλωσης νερού. Πιστεύουμε πως ο καθένας μας, έχοντας στη διάθεσή του απλές, χαμηλού κόστους τεχνολογίες, μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τον τρόπο που καταναλώνει αυτόν τον πολύτιμο πόρο.

Για αυτό το λόγο αυτό αναπτύσσουμε τεχνολογίες που αλλάζουν τη σχέση μας με το νερό!

Αισθητήρες που μετρούν πόσο νερό καταναλώνουμε, τροφοδοτούνται με ενέργεια από τη ροή του νερού και μεταδίδουν ασύρματα τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο στο κινητό μας τηλέφωνο. Διεπαφές που μετατρέπουν τα δεδομένα κατανάλωσης σε πληροφορία και κίνητρα για δράση, μέσα από φορητές συσκευές. Αλγόριθμους που μαθαίνουν πώς, που και γιατί καταναλώνουμε νερό, δίνοντάς μας προσωποποιημένες συμβουλές. Λογισμικό που μπορεί να διαχειριστεί και να αναλύσει δεδομένα κατανάλωσης εκατομμυρίων καταναλωτών σε πραγματικό χρόνο, ώστε να προβλέπουμε καλύτερα τη ζήτηση νερού.



Στο Open Water Day θα μπορέσετε να πειραματιστείτε με όλες αυτές τις τεχνολογίες και να μας πείτε τις εντυπώσεις σας. Ελάτε όλη την ημέρα, όλες οι ηλικίες, όλες οι ασχολίες!



Δηλώστε συμμετοχή για τις ενότητες που σας ενδιαφέρουν:
  • DAIAD hands-on (10:00-17:00).
  • Student Visits (10:00-11:00, registration required).
  • DAIAD – The Big Picture (11:00-12:00)
  • Designing Interventions for Sustainability (12:00-13:00, registration required)
  • Open Hardware for Water Sensing (12:00-13:00, registration required)
  • Water Monitoring: Retail and Manufacturing Opportunities (13:00-14:00, registration required)
  • Cleanweb and Mobile Apps for Water (13:00-14:00, registration required)



Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα του Open Water Day εδώ: http://daiad.eu/?p=3054




          --
Για την ΕΕΛ/ΛΑΚ

H μη-κερδοσκοπική Εταιρεία ΕΛ/ΛΑΚ ιδρύθηκε το 2008,  σήμερα αποτελείται από 29 Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα και κοινωφελείς φορείς. Η ΕΕΛ/ΛΑΚ έχει ως κύριο στόχο να συμβάλλει στην ανοιχτότητα και ειδικότερα στην προώθηση και ανάπτυξη των Ανοιχτών Προτύπων, του Ελεύθερου Λογισμικού, του Ανοιχτού Περιεχομένου, των Ανοιχτών Δεδομένων και των Τεχνολογιών Ανοιχτής Αρχιτεκτονικής στο χώρο της εκπαίδευσης, του δημόσιου τομέα και των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα φιλοδοξεί να αποτελέσει κέντρο γνώσης και πλατφόρμα διαλόγου για τις ανοιχτές τεχνολογίες. Ανάμεσα στους φορείς που συμμετέχουν στην ΕΕΛ/ΛΑΚ είναι τα πιο πολλά ελληνικά Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα, ενώ για την υλοποίηση των δράσεων της η ΕΕΛ/ΛΑΚ βασίζεται στην συνεργασία και ενεργή συμμετοχή των μελών της και της ελληνικής κοινότητας χρηστών και δημιουργών Ελεύθερου Λογισμικού, Ανοιχτού Περιεχομένου και Τεχνολογιών Ανοιχτής Αρχιτεκτονικής.  Η ΕΕΛ/ΛΑΚ εκπροσωπεί τα Creative Commons (wiki.creativecommons.org/Greece) και είναι ιδρυτικό μέλος του COMMUNIA (www.communia-association.org), είναι ο ελληνικό κόμβος για το  Open Data Institute (opendatainstitute.org), είναι μέλος του Open Budget Initiative (internationalbudget.org/what-we-do/major-ibp-initiatives/open-budget-initiative).   

Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015

Σώστε την μεταρρύθμιση των πνευματικών δικαιωμάτων!

Η Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ), στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της αναφορικά με το Ανοιχτό Περιεχόμενο και ως εκπρόσωπος των Creative Commons (http://wiki.creativecommons.org/Greece) στην Ελλάδα παρουσιάζει το  http://copywrongs.eu και καλεί όλους να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία για την τροποποίηση των πνευματικών δικαιωμάτων.
Το http://copywrongs.eu/ δημιουργήθηκε με στόχο την πληροφόρηση και την κινητοποίηση όλων μας, σχετικά με την ψηφοφορία για την εφαρμογή των τροποποιήσεων της Οδηγίας της ΚτΠ (InfoSoc directive) στην Επιτροπή Νομικών Θεμάτων (JURI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που πρόκειται να τεθεί στις 16 Ιουνίου.
Μερικές από τις σημαντικές προτάσεις και τροπολογίες της μεταρρύθμισης που χρειάζονται την στήριξη όλων μας είναι:
  • Η προστασία του Κοινού Κτήματος (public domain)  Τα παλιά έργα τέχνης των οποίων τα πνευματικά δικαιώματα έχουν λήξει ανήκουν σε όλους μας (είναι αυτό που λέμε Κοινό Κτήμα). Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι ισχυρίζονται ότι η ψηφιοποίηση τους, χορηγεί νέα πνευματικά δικαιώματα. Η πρόταση προς την ΕΕ είναι: Η ψηφιοποίηση των έργων που ανήκουν στο Κοινό Κτήμα δεν πρέπει να χορηγεί νέα προστασία πνευματικών δικαιωμάτων.
  • Η εξαίρεση από τα πνευματικά δικαιώματα των ψηφιακών βιβλίων για εκπαιδευτική χρήση  Τα σχολεία μπορούν συχνά να χρησιμοποιούν ελεύθερα τα τυπωμένα βιβλία για την διδασκαλία από αυτά -αλλά αν μπει το ίδιο περιεχόμενο στο σχολικό intranet ως πχ. σε ένα αρχείο PDF αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί μη-τήρηση πνευματικών δικαιωμάτων.
  • Να μειωθεί στα 50 χρόνια (από 70) η διάρκεια των πνευματικών δικαιωμάτων στο διεθνές πρότυπο που είναι ζωή δημιουργού
  • Την κατάργηση του geoblocking  Κατάργηση όλων των συμβάσεων που απαιτούν από τις υπηρεσίες βίντεο να χρησιμοποιούν geoblocking, καθώς αυτού του είδους το μπλοκάρισμα είναι μια μορφή διακρίσεων στους χρήστες.
  • Νομιμοποίηση της κοινής χρήσης αρχείων για προσωπική χρήση Οι έφηβοι που ανταλλάσσουν μουσική σε απευθείας σύνδεση (online) θεωρείται ότι παρανομούν από την ισχύουσα νομοθεσία. Αλλά συχνά, ένα κοινόχρηστο αρχείο δεν είναι μια χαμένη πώληση, αλλά μια δωρεάν διαφήμιση. Να αναγνωριστεί το δικαίωμα να μοιραζόμαστε για μη εμπορικούς σκοπούς.
  • Ενεργοποίηση ψηφιακών βιβλιοθηκών Να επιτραπεί ο e-δανεισμός από τις βιβλιοθήκες. Μέχρι τώρα οι βιβλιοθήκες πληρώνουν τους δημιουργούς σε αντάλλαγμα για το δικαίωμα να δανείζουν τα φυσικά αντίγραφα των βιβλίων. Αλλά το δικαίωμα αυτό δεν παρέχεται για το διαδίκτυο.
  • Διαβάστε την πλήρη λίστα των τροπολογιών και των προτάσεων  και την ανάλυση στο https://juliareda.eu/reda-report-explained-greek/
  • Επισκεφθείτε λοιπόν το http://copywrongs.eu/el/ και ψηφίστε 3 από τις τροπολογίες που σας ενδιαφέρουν και ειδοποιήστε τους ευρωβουλευτές για τους στόχους σας.
  • Διαδώστε το http://copywrongs.eu/el/

Για την ΕΕΛ/ΛΑΚ:
H μη-κερδοσκοπική Εταιρεία ΕΛ/ΛΑΚ ιδρύθηκε το 2008, σήμερα αποτελείται από 29 Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα και κοινωφελείς φορείς. Η ΕΕΛ/ΛΑΚ έχει ως κύριο στόχο να συμβάλλει στην ανοιχτότητα και ειδικότερα στην προώθηση και ανάπτυξη των Ανοιχτών Προτύπων, του Ελεύθερου Λογισμικού, του Ανοιχτού Περιεχομένου, των Ανοιχτών Δεδομένων και των Τεχνολογιών Ανοιχτής Αρχιτεκτονικής στο χώρο της εκπαίδευσης, του δημόσιου τομέα και τωνεπιχειρήσεων στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα φιλοδοξεί να αποτελέσει κέντρο γνώσης και πλατφόρμα διαλόγου για τις ανοιχτές τεχνολογίες. Ανάμεσα στους φορείς που συμμετέχουν στην ΕΕΛ/ΛΑΚ είναι τα πιο πολλά ελληνικά Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα, ενώ για την υλοποίηση των δράσεων της η ΕΕΛ/ΛΑΚ βασίζεται στην συνεργασία και ενεργή συμμετοχή των μελών της και της ελληνικής κοινότητας χρηστών και δημιουργών Ελεύθερου Λογισμικού, Ανοιχτού Περιεχομένου και Τεχνολογιών Ανοιχτής Αρχιτεκτονικής. Η ΕΕΛ/ΛΑΚ εκπροσωπεί τα Creative Commons(http://wiki.creativecommons.org/Greece) και είναι ιδρυτικό μέλος του COMMUNIA(http://www.communia-association.org/), είναι ο ελληνικό κόμβος για το Open Data Institute(http://opendatainstitute.org/), είναι μέλος του Open Budget Initiative(http://internationalbudget.org/what-we-do/major-ibp-initiatives/open-budget-initiative/).


Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

Μαραθώνιος Εφαρμογών για την Καταπολέμηση της Φοροδιαφυγής Crowdhackathon #apodeiksi  

Η Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ, www.eellak.gr), στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της σχετικά με τα Ανοιχτά Δεδομένα και τις Ανοιχτές Τεχνολογίες, υποστηρίζει και συμμετέχει στο διήμερο Crowdhackathon που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 13 και 14 Ιουνίου 2015 στην Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100, Αθήνα, κτίριο INNOVATHENS). Διοργανώνεται από την Crowdpolicy σε συνεργασία με τον Κόμβο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων, INNOVATHENS.



Το διήμερο Crowdhackathon έχει θέμα την υλοποίηση πρότυπης εφαρμογής κινητού τηλεφώνου (mobile app) για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής από τις καταναλωτικές συναλλαγές.



Καλούνται προγραμματιστές, αναλυτές, designers, οικονομολόγοι, business consultants, επαγγελματίες, φοιτητές ή οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται και μπορεί να συμβάλει ενεργά στην υλοποίηση της εφαρμογής, κάθε ηλικίας άνω των 18, να συμμετέχουν στο Crowdhackathon.



Οι καλύτερες ομάδες θα βραβευθούν με χρηματικά έπαθλα και υπηρεσίες σε είδος.
Θα δοθούν 3 χρηματικά βραβεία 5.000 ευρώ, 3.000 ευρώ και 2.000 ευρώ στους 3 βασικούς νικητές.



Ο χώρος θα παρέχει



  •     Καφέ, φαγητό, σνακ και αναψυκτικά
  •     Ρεύμα, γρήγορη πρόσβαση στο διαδίκτυο
  •     Συμβουλές και υποστήριξη από έμπειρους - μέντορες



Περισσότερες πληροφορίες για το Crowdhackathon μπορείτε να δείτε εδώ: http://crowdhackathon.com/apodeiksi/



Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν ατομικά ή με την ομάδα τους θα πρέπει να εγγραφούν μέσω της φόρμας https://www.eventora.com/el/Events/hackathon-apodei



--
Για την ΕΕΛ/ΛΑΚ
H μη-κερδοσκοπική Εταιρεία ΕΛ/ΛΑΚ ιδρύθηκε το 2008, σήμερα αποτελείται από 29 Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα και κοινωφελείς φορείς. Η ΕΕΛ/ΛΑΚ έχει ως κύριο στόχο να συμβάλλει στην ανοιχτότητα και ειδικότερα στην προώθηση και ανάπτυξη των Ανοιχτών Προτύπων, του Ελεύθερου Λογισμικού, του Ανοιχτού Περιεχομένου, των Ανοιχτών Δεδομένων και των Τεχνολογιών Ανοιχτής Αρχιτεκτονικής στο χώρο της εκπαίδευσης, του δημόσιου τομέα και τωνεπιχειρήσεων στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα φιλοδοξεί να αποτελέσει κέντρο γνώσης και πλατφόρμα διαλόγου για τις ανοιχτές τεχνολογίες. Ανάμεσα στους φορείς που συμμετέχουν στην ΕΕΛ/ΛΑΚ είναι τα πιο πολλά ελληνικά Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα, ενώ για την υλοποίηση των δράσεων της η ΕΕΛ/ΛΑΚ βασίζεται στην συνεργασία και ενεργή συμμετοχή των μελών της και της ελληνικής κοινότητας χρηστών και δημιουργών Ελεύθερου Λογισμικού, Ανοιχτού Περιεχομένου και Τεχνολογιών Ανοιχτής Αρχιτεκτονικής. Η ΕΕΛ/ΛΑΚ εκπροσωπεί τα Creative Commons (http://wiki.creativecommons.org/Greece) και είναι ιδρυτικό μέλος του COMMUNIA (http://www.communia-association.org/), είναι ο ελληνικό κόμβος για το Open Data Institute (http://opendatainstitute.org/), είναι μέλος του Open Budget Initiative (http://internationalbudget.org/what-we-do/major-ibp-initiatives/open-budget-initiative/).


OPEN DATA & SOURCE - Εφαρμογές Ανοικτών Δεδομένων και Ελεύθερου Λογισμικού

Την Πέμπτη 21 Μαΐου, διοργανώθηκε η 6η κατά σειρά ετήσια ημερίδα του φοιτητικού παραρτήματος της IEEE του Παν. Θεσσαλίας (IEEE University of Thessaly Student Branch - Lamia) με θέμα τις Εφαρμογές Ανοικτών Δεδομένων και Ελεύθερου Λογισμικού. Την εκδήλωση τίμησαν με τις ομιλίες τους μέλη του Δ.Σ. της ΕΕΛ/ΛΑΚ (κ.κ. Βαφόπουλος Μιχάλης - Βλάχος Βασίλειος), καθώς και διακεκριμένα μέλη ΔΕΠ και ερευνητές από όλη την χώρα (Μυλωνάς Φοίβος-Απόστολος - Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Γουάλλες Μανόλης - Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Στοΐτσης Γιάννης - AgroKnow).

Το αναλυτικό πρόγραμμα της εκδήλωσης, καθώς και το υλικό των παρουσιάσεων βρίσκεται εδώ.



Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το φοιτητικό παράρτημα της IEEE του Παν. Θεσσαλίας (IEEE University of Thessaly Student Branch - Lamia) σε συνεργασία με την Σχολή Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και την Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα - ΕΕΛ/ΛΑΚ (www.eellak.gr). Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε μεγάλο μέρος του φάσματος που αναφέρεται σε εφαρμογές Ανοικτών Δεδομένων και Ελεύθερου Λογισμικού όπως την οικονομία, την κοινωνία, τον πρωτογενή τομέα (αγροτική παραγωγή – τρόφιμα), την εκπαίδευση, τα κοινωνικά δίκτυα και την ψυχαγωγία. Εκτός των προσκεκλημένων ομιλητών, στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν εργασίες φοιτητών στις οποίες χρησιμοποιήθηκαν τεχνολογίες Ανοικτών Δεδομένων και Ελεύθερου Λογισμικού.





Για την ΕΕΛ/ΛΑΚ:
H μη-κερδοσκοπική Εταιρεία ΕΛ/ΛΑΚ ιδρύθηκε το 2008, σήμερα αποτελείται από 29 Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα και κοινωφελείς φορείς. Η ΕΕΛ/ΛΑΚ έχει ως κύριο στόχο να συμβάλλει στην ανοιχτότητα και ειδικότερα στην προώθηση και ανάπτυξη των Ανοιχτών Προτύπων, του Ελεύθερου Λογισμικού, του Ανοιχτού Περιεχομένου, των Ανοιχτών Δεδομένων και των Τεχνολογιών Ανοιχτής Αρχιτεκτονικής στο χώρο της εκπαίδευσης, του δημόσιου τομέα και τωνεπιχειρήσεων στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα φιλοδοξεί να αποτελέσει κέντρο γνώσης και πλατφόρμα διαλόγου για τις ανοιχτές τεχνολογίες. Ανάμεσα στους φορείς που συμμετέχουν στην ΕΕΛ/ΛΑΚ είναι τα πιο πολλά ελληνικά Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα, ενώ για την υλοποίηση των δράσεων της η ΕΕΛ/ΛΑΚ βασίζεται στην συνεργασία και ενεργή συμμετοχή των μελών της και της ελληνικής κοινότητας χρηστών και δημιουργών Ελεύθερου Λογισμικού, Ανοιχτού Περιεχομένου και Τεχνολογιών Ανοιχτής Αρχιτεκτονικής. Η ΕΕΛ/ΛΑΚ εκπροσωπεί τα Creative Commons(http://wiki.creativecommons.org/Greece) και είναι ιδρυτικό μέλος του COMMUNIA(http://www.communia-association.org/), είναι ο ελληνικό κόμβος για το Open Data Institute(http://opendatainstitute.org/), είναι μέλος του Open Budget Initiative(http://internationalbudget.org/what-we-do/major-ibp-initiatives/open-budget-initiative/).