Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

OPEN DATA & SOURCE - Εφαρμογές Ανοικτών Δεδομένων και Ελεύθερου Λογισμικού

Την Πέμπτη 21 Μαΐου, διοργανώθηκε η 6η κατά σειρά ετήσια ημερίδα του φοιτητικού παραρτήματος της IEEE του Παν. Θεσσαλίας (IEEE University of Thessaly Student Branch - Lamia) με θέμα τις Εφαρμογές Ανοικτών Δεδομένων και Ελεύθερου Λογισμικού. Την εκδήλωση τίμησαν με τις ομιλίες τους μέλη του Δ.Σ. της ΕΕΛ/ΛΑΚ (κ.κ. Βαφόπουλος Μιχάλης - Βλάχος Βασίλειος), καθώς και διακεκριμένα μέλη ΔΕΠ και ερευνητές από όλη την χώρα (Μυλωνάς Φοίβος-Απόστολος - Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Γουάλλες Μανόλης - Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Στοΐτσης Γιάννης - AgroKnow).

Το αναλυτικό πρόγραμμα της εκδήλωσης, καθώς και το υλικό των παρουσιάσεων βρίσκεται εδώ.



Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το φοιτητικό παράρτημα της IEEE του Παν. Θεσσαλίας (IEEE University of Thessaly Student Branch - Lamia) σε συνεργασία με την Σχολή Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και την Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα - ΕΕΛ/ΛΑΚ (www.eellak.gr). Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε μεγάλο μέρος του φάσματος που αναφέρεται σε εφαρμογές Ανοικτών Δεδομένων και Ελεύθερου Λογισμικού όπως την οικονομία, την κοινωνία, τον πρωτογενή τομέα (αγροτική παραγωγή – τρόφιμα), την εκπαίδευση, τα κοινωνικά δίκτυα και την ψυχαγωγία. Εκτός των προσκεκλημένων ομιλητών, στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν εργασίες φοιτητών στις οποίες χρησιμοποιήθηκαν τεχνολογίες Ανοικτών Δεδομένων και Ελεύθερου Λογισμικού.





Για την ΕΕΛ/ΛΑΚ:
H μη-κερδοσκοπική Εταιρεία ΕΛ/ΛΑΚ ιδρύθηκε το 2008, σήμερα αποτελείται από 29 Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα και κοινωφελείς φορείς. Η ΕΕΛ/ΛΑΚ έχει ως κύριο στόχο να συμβάλλει στην ανοιχτότητα και ειδικότερα στην προώθηση και ανάπτυξη των Ανοιχτών Προτύπων, του Ελεύθερου Λογισμικού, του Ανοιχτού Περιεχομένου, των Ανοιχτών Δεδομένων και των Τεχνολογιών Ανοιχτής Αρχιτεκτονικής στο χώρο της εκπαίδευσης, του δημόσιου τομέα και τωνεπιχειρήσεων στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα φιλοδοξεί να αποτελέσει κέντρο γνώσης και πλατφόρμα διαλόγου για τις ανοιχτές τεχνολογίες. Ανάμεσα στους φορείς που συμμετέχουν στην ΕΕΛ/ΛΑΚ είναι τα πιο πολλά ελληνικά Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα, ενώ για την υλοποίηση των δράσεων της η ΕΕΛ/ΛΑΚ βασίζεται στην συνεργασία και ενεργή συμμετοχή των μελών της και της ελληνικής κοινότητας χρηστών και δημιουργών Ελεύθερου Λογισμικού, Ανοιχτού Περιεχομένου και Τεχνολογιών Ανοιχτής Αρχιτεκτονικής. Η ΕΕΛ/ΛΑΚ εκπροσωπεί τα Creative Commons(http://wiki.creativecommons.org/Greece) και είναι ιδρυτικό μέλος του COMMUNIA(http://www.communia-association.org/), είναι ο ελληνικό κόμβος για το Open Data Institute(http://opendatainstitute.org/), είναι μέλος του Open Budget Initiative(http://internationalbudget.org/what-we-do/major-ibp-initiatives/open-budget-initiative/).